Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Firma hoče da pridem na poskusno delo!

Firma hoče da pridem na poskusno delo!

Bil sem kar uspešen na razgovoru, zdaj pa želijo da za 1 dan pridem k njim, da vidijo kako delam. Kaj, a zdaj bom moral jemati 1 dan dopusta za nekaj, kar ne vem če bo všeč meni ali njim?! Naj si najdejo drugega!

A to bi oni, da greš prelagat pakete zastonj? Mogoče imajo vsak dan novega kandidata in jim potem cel mesec prelagajo zastonj.

Ne, gre se za inžeirsko delo! Mogoče pa celo kaj plačajo!

Predlagaj, da te najamejo za en dan.

Take izkoriščevalce javno objavit, blokirat jim javna sredstva!

Lahko da imajo slabe izkušnje. Tudi pri nas je bilo tako, ko je nekdo na razgovoru rekel, da obvlada vse kar smo na razpisu zahtevali. Na koncu je pa izračune v Word tipkal (napredno znanje Excela)…

Stalna praksa in tudi prav je tako, delavca je treba videti pri delu, reševanju problemov, v moji branži ga vidiš že na daleč, že ko prime “šublar” ali mikormeter v roke ti je vse jasno…

Naša firma da tud na poskusno delo, ampak preko podjemne pogodbe, torej tudi to plača in še celo bolje kot potem redno delo. Pač takrat kandidat reskira par dni dopusta v prejšnji službi. Bolje to kot da pusti službo, gre v novo potem se pa v novi ne ujame in ostane brez obeh služb.

Jaz si nebi upala nekoga kar zaposlit. Lahko si naredis ogromno skode. Poskusno dela pa traja vec kot en dan.

1 dan? To je zelo čudno. V enem dnevu težko spoznaš človeka. Poskusna doba je ponavadi 3-6 mesecev, saj šele skozi daljše obdobje vidiš, ali je oseba dobra pridobitev za ekipo ali ne. Saj ni samo profesionalni vidik, temveč tudi kako funkcionira v ekipi, komunicira, koliko je vesten in tako naprej.

Odgovor na objavo uporabnika
omora, 30.07.2021 ob 08:24

1 dan? To je zelo čudno. V enem dnevu težko spoznaš človeka. Poskusna doba je ponavadi 3-6 mesecev, saj šele skozi daljše obdobje vidiš, ali je oseba dobra pridobitev za ekipo ali ne. Saj ni samo profesionalni vidik, temveč tudi kako funkcionira v ekipi, komunicira, koliko je vesten in tako naprej.

Jaz bi pa rekla, da mu bodo dali delat takšne stvari, da bodo hitro ugotovili, če tudi zna, kar se od njega pričakuje. Pa da sodelavci tudi rečejo tisti zadnji da.

Pri nas v šolstvu smo že tudi naredili, da smo, ker je bilo prijav več in se je bilo težje odločiti koga vzeti, prosili kandidate, da izpeljejo eno uro pouka. Tisto je bila potem pika na i, ko so izbirali med tremi kandidati, poslušali pa so trije sodelavci aktiva, ki so potem tudi podali zaključno mnenje.

htnttr, 30.07.2021 ob 08:32

Jaz bi pa rekla, da mu bodo dali delat takšne stvari, da bodo hitro ugotovili, če tudi zna, kar se od njega pričakuje. Pa da sodelavci tudi rečejo tisti zadnji da.

Pri nas v šolstvu smo že tudi naredili, da smo, ker je bilo prijav več in se je bilo težje odločiti koga vzeti, prosili kandidate, da izpeljejo eno uro pouka. Tisto je bila potem pika na i, ko so izbirali med tremi kandidati, poslušali pa so trije sodelavci aktiva, ki so potem tudi podali zaključno mnenje.

Razumem, čeprav se mi zdi malo, hmm. Zakaj imamo univerzo? V poklicih, kjer se zahteva visoka izobrazba (in običajno tudi strokovni izpit – avtor omenja, da je inženir), naj bi že to pomenilo, da je oseba pripravljena za tovrstno delo. Morda ni primerna iz drugih razlogov kot že omenjeno zgoraj, ampak to se običajno vidi šele na daljše obdobje.

omora, 30.07.2021 ob 08:42

Razumem, čeprav se mi zdi malo, hmm. Zakaj imamo univerzo? V poklicih, kjer se zahteva visoka izobrazba (in običajno tudi strokovni izpit – avtor omenja, da je inženir), naj bi že to pomenilo, da je oseba pripravljena za tovrstno delo. Morda ni primerna iz drugih razlogov kot že omenjeno zgoraj, ampak to se običajno vidi šele na daljše obdobje.

Fakulteta pa te res ne pripravi na to da znaš delat kot ing.. Vem iz osebnega primera :). Odvisno v katero smer greš. Recimo imaš elektro faks in greš delat za firmo, ki dela z določenimi vendorji, ki jih ne poznaš. V bistvu se vse z nule učiš. Jasno imaš znanje o nekih osnovah da ga lahko nadgradiš, ampak da bi pa prišel iz fakultete in znal delat kot ing. pa pač ne gre no :). Pri nas imamo vsi kar nekaj certifikatov katere sproti delaš ko nadgrajuješ svoje znanje. Večinoma vezani na vendorja. Drugače je pri študentih, ki med šolo že kaj delajo, taki so najboljši. Poizkusnega dela za en dan nimamo, ker se mi zdi da v enem dnevu pa res ne vidiš nič. Saj če imajo pravi ljudje razgovore že med razgovorom vidiš neko znanje. Lahko imaš tudi kakšen preizkus, to sem jaz recimo imela ko sem hodila na razgovore. Par urni preizkus znanja. Preizkusna doba za ing. pri nas je 6 mesecev. Nikoli še naleteli na koga, ki bi ga po poizkusni odpustili.

umm, 30.07.2021 ob 09:34

Fakulteta pa te res ne pripravi na to da znaš delat kot ing.. Vem iz osebnega primera :). Odvisno v katero smer greš. Recimo imaš elektro faks in greš delat za firmo, ki dela z določenimi vendorji, ki jih ne poznaš. V bistvu se vse z nule učiš. Jasno imaš znanje o nekih osnovah da ga lahko nadgradiš, ampak da bi pa prišel iz fakultete in znal delat kot ing. pa pač ne gre no :). Pri nas imamo vsi kar nekaj certifikatov katere sproti delaš ko nadgrajuješ svoje znanje. Večinoma vezani na vendorja. Drugače je pri študentih, ki med šolo že kaj delajo, taki so najboljši. Poizkusnega dela za en dan nimamo, ker se mi zdi da v enem dnevu pa res ne vidiš nič. Saj če imajo pravi ljudje razgovore že med razgovorom vidiš neko znanje. Lahko imaš tudi kakšen preizkus, to sem jaz recimo imela ko sem hodila na razgovore. Par urni preizkus znanja. Preizkusna doba za ing. pri nas je 6 mesecev. Nikoli še naleteli na koga, ki bi ga po poizkusni odpustili.

Se strinjam, na zahtevnih delovnih mestih človeka ne moreš preizkusiti po enem dnevu, še po enem mesecu ne.

Delavce, ki delajo manj zahtevna dela, recimo delo z viličarjem, delo za trakom, blagajno, v trgovini ipd. pa ga lahko ocenis ze po par urah, kako se clovek obrne.

Jaz na tvojem mestu ne bi sprejela. Glede na to, da omenjaš, da si ing. Tehnični kader iščejo na veliko. Tako, da ni treba požreti vsega dreka, ki ti ga ponudijo.

So pa pri nas tudi tako naredili. Najprej razgovori (ja, dopust vzeti,d a greš na razgovor), potem so izbrali par kandidatov in ti so morali priti vsak po en dan delat. Torej spet na svoje stroške, na svoj dopust. Izbran pa samo en. Šlo je pa za delovno mesto, kjer se je prijavilo 600 oseb (tajniška dela) in so si lahko izmišljevali kar so hoteli.

To je v bistvu delo na črno, če mene vprašaš. In, ker si tehnični kader, lahko kar poveš, da prideš, če ti plačajo. Torej pogodba na plan za tisti dan.

Pri nas je tudi vedno tako, da kandidat pride za 1 dan, da vidi kaj sploh delamo. Do sedaj je bil še vsak sprejet.

Eni so se kasneje zelo izkazali, nekateri pa naredili več škode kot koristi..

Smo pa majhen kolektiv. Ljudje se menjajo na par let.

Pri nas večina na enodnevnem poskusnem delu ni sprejeta. Namreč pride jih cel kup (prej en ali dva kroga razgovorov), sprejet je seveda samo en.

Kakšen ing. pa si? Ker težko verjamem da se ne otepaš ponudb. Pri nas in pri konkurenci imamo še vedno težavo dobiti že izkušene ing.. Ker redko kdo menja. Tako da smo pristali na zaposlitvi študentov. Kar pa vsi vemo da traja da pridejo do stopnje kjer lahko samostojno delajo.

No, zakaj potem v oglasih zahtevate oz. zahtevajo fakulteto in ponavadi tudi strokovni izpit? Drugača pa ni nujno, da je avtor na frišno s fakultete. Možno, da ima že več let izkušenj, pa vseeno hočejo enodnevni preizkus.

Ma ni šans, da po enem dnevu preizkusiš inženirja. Mogoče po enem tednu, da malo vidiš njegovo strokovnost, razmišljanje, iznajdljivost. Sicer pa mislim, da more bit to kar neka xy firma. Sem dala že kar nekaj razgovorov čez, sem tud inženirka in vsi so rekli, da je poskusna doba minimalno 3 mesece.

123wert, 30.07.2021 ob 21:45

No, zakaj potem v oglasih zahtevate oz. zahtevajo fakulteto in ponavadi tudi strokovni izpit? Drugača pa ni nujno, da je avtor na frišno s fakultete. Možno, da ima že več let izkušenj, pa vseeno hočejo enodnevni preizkus.

Tudi brez fakultete se da, če imaš izkušnje seveda. Pri nas jih je kar nekaj, ki niso nikoli zaključili študija. Nekateri tudi na vodstvenih mestih. So prišli kot študentje, se izkazali, so jih zaposlili in je faks pač odpadel. Nekateri so potem naknadno zaključili, nekateri ne. Ko imaš enkrat 10let + izkušenj nikogar ne zanima tvoj faks. Certifikati pa so za določena področja zelo pomembni ja. Dosti bolj kot faks.

No, jaz sem tudi enkrat nasedla na tako foro, slo je za neplacan poskusni dan v logisticni firmi (tajniska dela), vsak dan po en kandidat (vec tednov). Niti malice nisem dobila, na koncu dneva mi je sefica rekla, da naj se se kdaj prijavim, a pridem bolj nalispana, v spicakih, minicu in z dekoltejem (pa nisem prisla v neuglednih oblacilih in zanemarjena). Moje delo je ocenila kot ok, a da me nimajo casa uvajati, predvsem pa nisem dovolj slutty za pedenanje direktorja in strank.

Ko sem to omenila svetovalki na zavodu, je znorela, da je to delo na crno in izkoriscanje, da bi me ze zaradi tega lahko vrgli z zavoda in njim zrihtali kasen.

V glavnem, ponizevalno in izkoriscevalsko, odsvetujem.

Poskusno delo, ki traja en dan do treh dni je potrebno plačati.

Da, delavka na zavodu je imela prav.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close