Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Se da kje videti, ali je bila oseba včlanjena v komunistično partijo ali UDBO

Se da kje videti, ali je bila oseba včlanjena v komunistično partijo ali UDBO

Imamo enega soseda, ki ga noben ne mara. Tip je res zatežen in bi se ga najraje znebili iz naše soseske. Pa nas sedaj sosede zanima, če se da kje pogledati ali je bila oseba včlanjena v komunistično partijo ali celo v UDBO. Za to osebo se govori, da je bila. Kje naj iščemo? Arhiv? Kateri?

Poskusi pri zupniku. Morda bo on vedel.

Vprašaj Romana Leljaka. On se je s tem kar dosti ukvarjal. Večina arhivov je bila s strani Mačka sicer uničenih, a se da menda zadeve kar dobro rekunstruirati. Sicer popolen arhiv KOSa obstaja še v Srbiji. Menda bi moral biti vrnjen Sloveniji. Ne vem kako je sedaj s tem.

Mi smo sicer to po osamosvojitvi drugače uštimali. Za možaka za katerega smo vsi na vasi vedeli, da je direktno, kot partizan ustrelil ničkrivega fantiča, na grbi pa je imel tudi povojne poboje, so poskrbeli, da ob napredujoči sladkorni bolezni ni dobil zdravniške oskrbe, negovalke itn. Je potem baraba rdeča dobesedno zgnila pri živem telesu. Zob za zob.

Kako vem, ali je oseba v klubu sledilcev Jahveta oziroma kultu Svetega Prepucija oziroma je bila katolik? Ti ljudje delujejo za tujce proti domačim interesom in so zateženi. Obstaja kak registrar? Vem da katoliki dokumentirajo celo svoje ministrante, ampak a dokumentirajo tudi aktivne verujoče?

Slišal sem tudi, da je večina katolikov na obronkih srbskih ortodoks, bivših komunistov ki se danes zgolj pretvarjajo, da so katoliki in so Srbi? Njih župnišče verjetno dokumentira posebej, ali?

Imamo namreč soseda, za katerega sumimo, da je katolik, in ga noben v soseski ne mara ker cele dneve trosi zatežene teorije zarote.

Jajota vprašaj. Ima spisek vseh kolegov iz juge.

Poskusi v kleti na Trstenjakovi…tam imajo vse informacije in dokumente. Če jih ni jih pa naredijo.

Nahajamo se v internetnih časih. Drugi več vedo o meni kot sam. Bom nekaj zapisal. Ko sem bil v vojski sem bil poklican enkrat v štab kasarne. Ko sem vstopil skozi vrata je imel najvišji čin kapetan. Seveda, najprej sem pozdravil njega. Notri je bil tudi starejši gospod v uniformi zastavnika in kapetan je rekel, dobro, dobro ter pogledal v smeri zastavnika. Potem se je pa zastavnik pogovarjal z mano. Spraševal me je vse sorte stvari. Bil je izredno vljuden, sam sem bil pa totalno zmeden, ker mi ni bilo nič jasno. Ta starejši gospod je imel na sebi uniformo zastavnika, kakšen je bil pa njegov dejanski čin in njegova naloga mi pa še sedaj ni vse povsem jasno.

Odgovor na objavo uporabnika
Zatežen sosed, 26.07.2021 ob 22:53

Imamo enega soseda, ki ga noben ne mara. Tip je res zatežen in bi se ga najraje znebili iz naše soseske. Pa nas sedaj sosede zanima, če se da kje pogledati ali je bila oseba včlanjena v komunistično partijo ali celo v UDBO. Za to osebo se govori, da je bila. Kje naj iščemo? Arhiv? Kateri?

Zatežen? Zakaj? Ne razumemo v čem je problem. Če si odprla temo vsaj obrazloži zadevo z kakšnim stavkom več.

Kakšne probleme pa vam povzroča sosed, z čim vas mori?

Da je bil sosed zaposlen ali sodelavec UDBE je malo verjetno saj je bila UDBA ukinjena 1966, ko je bila ustanovljena SDV. Glede na število sodelavcev, ki jih je imela SDV je pa precej verjetno, da je vsaj sodeloval z njo, če že ni bil zaposlen.

Dušan Lajovic je pred leti na internetu objavil seznam različnih sodelavcev in nadzorovanih oseb SDV, pa je bilo na njem preveč oseb naše politične vrhuške (tako leve, kot desne), zato ga je moral umakniti. Tako, da soseda morda najdeš v Lajovičevi knjigi “Med svobodo in rdečo zvezdo”, kjer je tudi obsežen seznam.

Glede članstva v partiji, pa se kar pogovori s sosedom, malo omeni stare dobre čase, “ko se ni kradlo, kot se krade sedaj”, pa bo beseda hitro nanesla na to. Kje pa je bil zaposlen, v kakšnih službah in na katerih položajih?

Po mojem to pise v zemljiski knjigi na UE.

Vprašaj Romana Leljaka. On se je s tem kar dosti ukvarjal. Večina arhivov je bila s strani Mačka sicer uničenih, a se da menda zadeve kar dobro rekunstruirati. Sicer popolen arhiv KOSa obstaja še v Srbiji. Menda bi moral biti vrnjen Sloveniji. Ne vem kako je sedaj s tem.

Mi smo sicer to po osamosvojitvi drugače uštimali. Za možaka za katerega smo vsi na vasi vedeli, da je direktno, kot partizan ustrelil ničkrivega fantiča, na grbi pa je imel tudi povojne poboje, so poskrbeli, da ob napredujoči sladkorni bolezni ni dobil zdravniške oskrbe, negovalke itn. Je potem baraba rdeča dobesedno zgnila pri živem telesu. Zob za zob.

Sem se pred časom pogovarjala z znancem, ki je bil zraven ob odpiranju enega izmed povojnih grobišč.

Leljak je takrat razglašal, koliko da je bilo tam civilistov, tudi žensk in otrok. Ta znanec je prisegel, da so pregledali vse. Vsi so bili v tujih uniformah, nobenega civilista.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close