Skregali smo se zaradi otrok
Bilo je tako, skupaj s temi prijatelji smo hodili nekaj let na morje, smučanje. Imajo samo eno hčerko, ki je zdaj stara 7, moja sta stara 11 in 9. Do letos so se super razumeli vsi trije, predvsem mlajša s to 7-letnico.
Letos pa totalni kaos… niti ne da bi se zgodilo kaj konkretnega. Moja je tej mlajši nekaj rekla in midva se načeloma ne vmešavava v spore otrok, v kolikor gre za te manjše brezvezne zadeve. Otroke učim spoštljivosti, vljudnosti, ampak tudi tega, da se potegnejo zase in se ne pustijo maltretirat. Ta mala sedem letnica je pa živi hudič, ki manipulira s staršema in nenehno tožari.
Skratka, stvar je prišla tako daleč, da je mama sedemletnice zahtevala, da se ji mojedva opravičita, ker sta ji skrila liziko. Wtf?
Šloje tako daleč, da smo se na koncu mi orng sporekli.
Kako vi gledate na to? Se vmešavate v otroške male spore?
Se konča zaradi nevzgojenih oz permisivno vzgojenih otrok. Jaz se od takšnih umaknem. Če vidim, da otrok na naše ne bo vplival dobro tega ne pustim oz zminimiziram stike med njimi. Ne vem zakaj ste sploh skupaj hodili na dopust? A ni dopust čas za družino, da se ukvarja s svojimi otroci? Otroci se ne bodo sami vzgojili, zanje je potrebno imeti čas in ne iskat jim družbo, da se njih zamoti, starši pa so frej.To je potem tko kot je bilo pri vas oz še najmanj kar lahko iz tega slabega pride.
Tvoja sončka, 19.07.2021 ob 09:59
Zakaj sta ji tvoja sončka skrila liziko?
Spet ena sončna mama, njeni otroci naredijo pizdarijo, ki ne ostane neopažena in zdaj so drugi grdi, ker so te kregali. Buci buci. Boste preživeli?
Pa ne samo to – še ignoriranje, da sta dva 11 in 9 šla na 7letnico.
Tudi, če je ta mala občutljiva ni izgovor, da se dva starejša otroka nanjo spravita in ji liziko skrivata.
Zdaj pa tu debate, da je 7L permisivno vzgojena razvajenka – pa naj še tebi en telefon skrije v svoj žep. Se ti bomo z veseljem posmehovali, da si občutljiva, ko prijavljaš krajo. Halo!
Vse skupaj bi se lahko rešilo s tem, d abi ti svoja dva okarala in učila spoštovanje tuje lastnine (če jima doma nisi vzor).
Ko sem imela samo enega še bi mogoče odreagirala kot tvoja prijateljica – fajtat sem se šla za vsako krivico, ki se je zgodila mojemu edinemu sončecu.
Potem smo dobili še dvojčka.
Zaj pa se idi, ko en pride se nekaj pritoževat, da mu je drug nekaj naredil, a da je pa on provociral in živce pil bratu pa ne pove. Pol pa naj jaz nekiga razsodnika špilam – kaj pa jaz vem kaj so imeli – nisem jim nonstop za ritjo. Enega kaznuješ, drugega pomiluješ in mimogrede narediš kaznovanemu krivico.
V glavnem – ko mi zrastejo prek glave grejo vsak v svoj kot sedet in imajo vsi kazen, ne glede na to, kdo je kaj naštimal, če se ne znajo lepo igrat in lepo zmenit bodo pač se v kotu dolgočasli – večino pa rečem samo, naj se zmenijo med sabo.
V vašem primeru bi najbrž liziko vzela in je ne bi lizal noben, kaj pa se ne znajo lepo zmenit med sabo.
Hodimo sicer s kolegi na morje ampak so otroci 8, 7pa pol, 2×6 pa pol , 6
Anonimno 4811, 19.07.2021 ob 10:09
Pa ne samo to – še ignoriranje, da sta dva 11 in 9 šla na 7letnico.
Tudi, če je ta mala občutljiva ni izgovor, da se dva starejša otroka nanjo spravita in ji liziko skrivata.
Zdaj pa tu debate, da je 7L permisivno vzgojena razvajenka – pa naj še tebi en telefon skrije v svoj žep. Se ti bomo z veseljem posmehovali, da si občutljiva, ko prijavljaš krajo. Halo!
Vse skupaj bi se lahko rešilo s tem, d abi ti svoja dva okarala in učila spoštovanje tuje lastnine (če jima doma nisi vzor).
Tole je pa meni totalno mim razmišljanje. Kot da sedem let star otrok ni zmožen manipuliranja in igranja. Veliko jih poznam, ki tako scat vozijo starše in vse okoli, ker so kao mlajši, a vbistvu živi hudiči.
In ja, permisivna vzgoja je tukaj faktor, ki ne naredi nič dobrega.
VELIKO PRIJATELJSTEV, 19.07.2021 ob 09:58
Se konča zaradi nevzgojenih oz permisivno vzgojenih otrok. Jaz se od takšnih umaknem. Če vidim, da otrok na naše ne bo vplival dobro tega ne pustim oz zminimiziram stike med njimi. Ne vem zakaj ste sploh skupaj hodili na dopust? A ni dopust čas za družino, da se ukvarja s svojimi otroci? Otroci se ne bodo sami vzgojili, zanje je potrebno imeti čas in ne iskat jim družbo, da se njih zamoti, starši pa so frej.To je potem tko kot je bilo pri vas oz še najmanj kar lahko iz tega slabega pride.
Jaz pa razmišljam drugače, da starš ni nikoli tako dobra družba kot vrstnik. Starši smo za vzgajat in ljubezen in zakaj ne bi šli na dopust še z nekom.
krnekajno, 19.07.2021 ob 10:53
Ko sem imela samo enega še bi mogoče odreagirala kot tvoja prijateljica – fajtat sem se šla za vsako krivico, ki se je zgodila mojemu edinemu sončecu.
Potem smo dobili še dvojčka.
Zaj pa se idi, ko en pride se nekaj pritoževat, da mu je drug nekaj naredil, a da je pa on provociral in živce pil bratu pa ne pove. Pol pa naj jaz nekiga razsodnika špilam – kaj pa jaz vem kaj so imeli – nisem jim nonstop za ritjo. Enega kaznuješ, drugega pomiluješ in mimogrede narediš kaznovanemu krivico.
V glavnem – ko mi zrastejo prek glave grejo vsak v svoj kot sedet in imajo vsi kazen, ne glede na to, kdo je kaj naštimal, če se ne znajo lepo igrat in lepo zmenit bodo pač se v kotu dolgočasli – večino pa rečem samo, naj se zmenijo med sabo.
V vašem primeru bi najbrž liziko vzela in je ne bi lizal noben, kaj pa se ne znajo lepo zmenit med sabo.
Hodimo sicer s kolegi na morje ampak so otroci 8, 7pa pol, 2×6 pa pol , 6
Tako je, če ne povejo po pravici in se ne znajo zmenit, vsak v svoj kot in razmišljat kje ga je posral.
Sam niso vsi starši taki.
Ah daj no.
Imamo skoz scene, ker je tamali ekstrovert in skoz najeda s svojim jezikom in provocira in hodi za tabo in ti ne da mira in pol tavečji, ki je intorvert in rabi svoj mir po dveh dneh znori, ker si tamali ne da lepo dopovedat in skoz lazi za njim in mu teži in ga pokne.
Koga naj zaj kaznujem?
Ja – fizično obračunavanje ni ok, ampak tamali zna tako najedat včasi, da še meni spije zadnji atom živcev, ne da 8 letniku ne bi.
In pol pač gresta oba sedet v kot. J* ga. Če je vojna je vojna za vse.
ojejojej, 19.07.2021 ob 11:12
Tole je pa meni totalno mim razmišljanje. Kot da sedem let star otrok ni zmožen manipuliranja in igranja. Veliko jih poznam, ki tako scat vozijo starše in vse okoli, ker so kao mlajši, a vbistvu živi hudiči.
In ja, permisivna vzgoja je tukaj faktor, ki ne naredi nič dobrega.
Kakšna permisivna vzgoja pa je? Dva starejša otroka sta ji skrila liziko in je šla mami povedat. Bi morala ostati žrtev nasilja ali se začet pretepati? Da je razvajenka pravi avtorica, ker uči svoja otroka nasilja nad šibkejšimi. Je mogoče s čim potrdila? Še zanikala ni, da sta njena nasilna pamža skrivala sladkarije mlajši!
Permisivna vzgoja je pri avtorici! Odgovoren starš bi naredil red, ne prepir, da imajo tuji otroci gobec za držati in biti vzgajani v pretepene ženske. Od kje pa ti misliš, da izvira nasilje v družini? Najdeta se en tak kot od avtorice in en tak kot od avtoričine prijateljice.
Če sta punci skrila liziko, bi se morala opravičiti in naučiti, da to ni prav, ne pa da ju avtorica pelje v smer nasilja in tatvine. Tokrat sta tej 7letnici, naslednjič bo v trgovini.
Vsaj “a res” in “zakaj” bi lahko vprašala! Pa še to bi se lahko skupaj zlagala, če sta od doma naučena, da se vse reši z dovolj laži, nasilja in prepirljivosti.
Saj ju ni treba zmlatit kot slamo, ampak da se pa takšno grdo obnašanje spodbuja pa tudi ni prav!
krnekajno, 19.07.2021 ob 11:49
Ah daj no.
Imamo skoz scene, ker je tamali ekstrovert in skoz najeda s svojim jezikom in provocira in hodi za tabo in ti ne da mira in pol tavečji, ki je intorvert in rabi svoj mir po dveh dneh znori, ker si tamali ne da lepo dopovedat in skoz lazi za njim in mu teži in ga pokne.
Koga naj zaj kaznujem?
Ja – fizično obračunavanje ni ok, ampak tamali zna tako najedat včasi, da še meni spije zadnji atom živcev, ne da 8 letniku ne bi.
In pol pač gresta oba sedet v kot. J* ga. Če je vojna je vojna za vse.
Nobenega. Ravno v tem primeru nobenega – ta mlajšega bi morala naučiti kaj pomeni NE, naslednjič, ko vidiš, da starejšemu teži in starejši reče že trikrat “nehaj”, reči mlajšemu naj neha in počne kaj drugega, če še ne neha ponovi in zamoti, ta tretjič pa daj v time out, ponovi in zamoti.
Nimata kaj biti oba kaznovana, ker se tebi ne ljubi vzgajati.
(Predvidevam, da sta predšolska oziroma vsaj ta mlajši, da je)
Anonimno 4811, 19.07.2021 ob 12:16
Kakšna permisivna vzgoja pa je? Dva starejša otroka sta ji skrila liziko in je šla mami povedat. Bi morala ostati žrtev nasilja ali se začet pretepati? Da je razvajenka pravi avtorica, ker uči svoja otroka nasilja nad šibkejšimi. Je mogoče s čim potrdila? Še zanikala ni, da sta njena nasilna pamža skrivala sladkarije mlajši!
Permisivna vzgoja je pri avtorici! Odgovoren starš bi naredil red, ne prepir, da imajo tuji otroci gobec za držati in biti vzgajani v pretepene ženske. Od kje pa ti misliš, da izvira nasilje v družini? Najdeta se en tak kot od avtorice in en tak kot od avtoričine prijateljice.
Če sta punci skrila liziko, bi se morala opravičiti in naučiti, da to ni prav, ne pa da ju avtorica pelje v smer nasilja in tatvine. Tokrat sta tej 7letnici, naslednjič bo v trgovini.
Vsaj “a res” in “zakaj” bi lahko vprašala! Pa še to bi se lahko skupaj zlagala, če sta od doma naučena, da se vse reši z dovolj laži, nasilja in prepirljivosti.
Saj ju ni treba zmlatit kot slamo, ampak da se pa takšno grdo obnašanje spodbuja pa tudi ni prav!
Kako veš, da mula ni cel dan opletala s tisto liziko okoli njiju in jima kazala osle češ jaz jo imam vidva luzerja pa ne?
Izgovori in nevzgoja, 19.07.2021 ob 12:27
“Otroci se morajo med sabo zmeniti sami” je izgovor tistih, ki se jim ne da potruditi z vzgojo. Kako se bodo otroci sami zmenili, če jih tega nihče ne nauči???
Kako naj otrok ve, kako se zmenit med sabo, ce mu to nihce ne pokaze in ga ne uci?!
Moji so ze odrasli, druzili smo se s familijami, bilo je vedno kakih 10 otrok na kupu, vcasih tudi vec, razlika v letih enih 5 let od najmlajsega do najstarejsega…
Brez izjeme, ko je kdo komu kaj naredil, se je opravicil! Pa ce je slo samo za skrito liziko ali kaj drugega, k sreci nikdar kaj hujsega. Vsi starsi smo tako reagirali!
Zanimivo je, da se starsi druzimo ze vec kot 30 let in zdaj se druzijo tudi otroci, eni bilj, drugi manj, a so tudi zdaj kot odrasli veseli, ko se vidijo in si imajo kaj povedat.
Ne vem, no, ampak mi starsi smo med seboj prijatelji in smo si zeleli ostati prijatelji, otroke smo tudi tako vzgajali, da se med seboj razumejo, zdaj ce je tebi vseeno za prijatelje, prav, tvoja stvar, a ce posteno pogledas, ne glede na to, kako je mala manipulativna ali razvajrna, sta ji tvoja dva skrila liziko in prav bi bilo, da sta se takoj opravicila in jaz bi od mojih zahtevala, da ji kupijo se eno liziko. Vsem nam je jasno, da otroci pocnejo razno razne norcije, dokler so neskodljive, ni s tem nic narobe, a ce si faca, da nekaj naredis, daj bodi se vecja faca in se nauci tudi opravicit!
kako veš, 19.07.2021 ob 12:34
Kako veš, da mula ni cel dan opletala s tisto liziko okoli njiju in jima kazala osle češ jaz jo imam vidva luzerja pa ne?
Fer argument – ne vem. Enako fer argument je, da so vsi trije dobili lizike, in je svojo ta mlajša prišparala za kasneje.
V vsakem primeru pa ni prav, da sta ji jo skrila – tako kot ne bi bilo prav enemu, ki parkira Ferrari, avto razbiti. Če je napačno parkiran se pokliče redarje, če se ti iz avta reži “glej me” se mu pokaže sredinca ali nazaj zabrusi; če mu greš avto razbit in te prijavi pa si dolžen prejeti kazen za svoja dejanja.
Saj avtorice ni zanimalo zakaj. Saj je jasno izrazila, da je sploh ne zanima in je 7L ?, njena mati pa ?, ker se avtorico “obremenjuje” s starševstvom.
Glede na to, da sta tvoja dva starejša bi jima rekla tako:” Glejta Janko in Metka, Esmeralda še je mala in otročja, prosim da se ne prcata z njo in se je čim bolj izogibata, ker si skoz nekaj zmišljuje in slej kot prej se boste skregali. Lepo se igrajta svoje stvari in se je čim bolj izogibata.”
Ponavadi potem starši takšnih edinčkastih sončec slej kot prej ugotovijo, da bodo morali svoje sončke edinčke malo prizemljit, če bodo hoteli, da jih družba sprejme in da ne bodo vedno izločeni zaradi njihove neprilagojenosti.
Kapo dol fajnim edičnkom – vendar jaz od 5ih takšnih družin poznam enega 10 letnega edinčka, s katerim je užitek shajat – pa se ne podreja mojima, ampak je dostikrat obveljala njegova, zna pa na lep način uveljavit svojo voljo oz se prilagodit situaciji.
Ima pa moja sestra 9 letno sončece okoli katere se mora vrtet cel svet in potem poslušam jok in stok “pa zakaj se tvoja nočeta igrat z njo…zakaj nič ne pridete okoli ….zakaj nas nič ne povabite….zakaj ne greste k staršem, ko smo mi tam, da bi se otroci igrali med sabo…”
Stokrat sem ji že povedala v cem je problem pa se kar nič.
Sedaj so jo začeli končno malo vzgajat, kej je s svojo persmivnostjo totalno zabluzila in niti v šoli nima nobenih prijateljic.
veš kaj bi jaz, 19.07.2021 ob 13:00
Glede na to, da sta tvoja dva starejša bi jima rekla tako:” Glejta Janko in Metka, Esmeralda še je mala in otročja, prosim da se ne prcata z njo in se je čim bolj izogibata, ker si skoz nekaj zmišljuje in slej kot prej se boste skregali. Lepo se igrajta svoje stvari in se je čim bolj izogibata.”
Ponavadi potem starši takšnih edinčkastih sončec slej kot prej ugotovijo, da bodo morali svoje sončke edinčke malo prizemljit, če bodo hoteli, da jih družba sprejme in da ne bodo vedno izločeni zaradi njihove neprilagojenosti.
Kapo dol fajnim edičnkom – vendar jaz od 5ih takšnih družin poznam enega 10 letnega edinčka, s katerim je užitek shajat – pa se ne podreja mojima, ampak je dostikrat obveljala njegova, zna pa na lep način uveljavit svojo voljo oz se prilagodit situaciji.
Ima pa moja sestra 9 letno sončece okoli katere se mora vrtet cel svet in potem poslušam jok in stok “pa zakaj se tvoja nočeta igrat z njo…zakaj nič ne pridete okoli ….zakaj nas nič ne povabite….zakaj ne greste k staršem, ko smo mi tam, da bi se otroci igrali med sabo…”
Stokrat sem ji že povedala v cem je problem pa se kar nič.
Sedaj so jo začeli končno malo vzgajat, kej je s svojo persmivnostjo totalno zabluzila in niti v šoli nima nobenih prijateljic.
No, moje zlato soncece je tudi edinec, pa ti povem, da bi vcasih vas pametne veckratne mame kar konkretno za usesa!
Edinci se ne znajo kregat, ne poznajo rivalstva, nimajo s kom tekmovat in ko se igrajo in druzijo z vrstniki, je njim normalno, da se lepo in v miru igrajo tako kot se doma s starsi ali starimi starsi. Ampak ne! Vasi bukseljni mecejo zoge v glavo in pesek v oci, zrgajo igrace iz rok brez vprasanja (kaj so muravi ali kaj?! Bogi revcki med sorojenci niso nikdar slisani in niti do besede ne pridejo, ne obvladajo niti osnovne komunikacije!), ve matere pa sedite na klopici s cikom v roki in vas boli patka, medtem ko mon otrokgleda v vas in caka, da svojemu velecenjenmu nasledniku kaj recete, ker njemu bi njegova mama ze zdavnaj povedala, da se tako ne igra in ne obnasa!
Avtorica je zelo jasno povedala, da je ni zanimalo kaj je bilo in ni vložila energije v raziskovanje le-tega ampak se šla s punčkino materjo prerekat. Naj spomnim (si lahko cel zapis sami preberete)
Letos pa totalni kaos… niti ne da bi se zgodilo kaj konkretnega. Moja je tej mlajši nekaj rekla in midva se načeloma ne vmešavava v spore otrok, v kolikor gre za te manjše brezvezne zadeve.
Ta mala sedem letnica je pa živi hudič, ki manipulira s staršema in nenehno tožari.
Skratka, stvar je prišla tako daleč, da je mama sedemletnice zahtevala, da se ji mojedva opravičita, ker sta ji skrila liziko.
Jaz to razumem, da je njena mala bila nesramna (tako kot jo stara uči), stari se ne ljubi ukvarjati s svojim otrokom, kar njena razume tako kot je – nikogar ne briga za grdo vedenje, ki ga je stopnjevala (skupaj s starejšim sorojencem), dokler je 7L ni zašpecala svoji mami, ki je nato zahtevala od avtorice, da vzgaja svoje otroke, nakar je avtorica začela prepir.
Ali kdo razume drugače? Naj prosim jasno izpostavi kje v avtoričinem zapisu je izraženo v dejstvih in ne avtoričinih čustvih in dojemanjih.
Hvala in lep pozdrav
Forum je zaprt za komentiranje.