Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sosedje – spet

Sosedje – spet

Vem, da je tema že 1000x prežvečena, pa vseeno se moram malo ven spihat, ker imam res že vsega polno glavo in še čez. Zadeva je takšna, da živimo v majhnem naselju cca .10 hiš, ko smo se vsi preselili v hiše je bilo vse o.k. mir, dobri sosedski odnosi, dobri ljudje… Sedaj po nekaj letih pa se je vse spremenilo. Sosed, ki prihaja iz kmetije, prav tako njegova žena pa še podedovali so eno kmetijo (tam bi lahko komot to delal), vsake nekaj mesecev v naselje pripelje hlodovino in potem vsi poslušamo kakšen teden motorne žage, cepilce in delavce, ko zjutraj od pol sedmih pa do popolne delajo drva, ki jih potem sosed prodaja, drug sosed ima avtomehanično delavnico, cele dneve ropotajo avtomobili, zavore…, seveda vse na črno niti s.p.-ja nima, spet vse to poslušamo ostali, tretji sosed ima kao s.p. za popravilo kmetijskih strojev, vendar skozi dela nekaj iz železa, tolče, brusi, barva… Skratka smo v naselju v bližini gozda, kjer bi človek pričakoval mir, spokojnost, ko prideš iz stresne službe, vendar je pri nas takšen hrup, da se ti zmeša in nobenega miru, niti ob nedeljah. Res ne vem ali so naši zakoni res takšni, da lahko vsak počne v naselju kar se mu zahoče, zakaj pa so potem obrtne cone kjer delajo obrtniki in kjer nobenega ne moti hrup? No malo sem se morala ven spihat, ker se mi od vsega že meša, če ima pa mogoče kdo kakšen predlog kako zadeve malo v red spravit pa več kot dobrodošel vsak nasvet.

Zakoni seveda obstajajo, samo vi vsi ste prevelike riti, da bi koga prijavili. Lahko prijaviš delo na črno, motenje miru in počitka čez vikend in ponoči itd. Se bojiš, da dobiš kontro? Mogoče pa rabite enega Ljubljančana? Pri nas poznam naselje, ki je postalo na pol vikendaško in so bili priseljenci zelo osovraženi oz. od nekaterih so še vedno. Ampak je pa mir, ker niso z nikomer v žlahti ali globljem poznanstvu so gladko prijavili, kar se je dogajalo. In imajo mir.

Prijavi vse, ki delajo na črno. Pozanimaj se, kako ima občina urejeno glede hrupa ob nedeljah in praznikih. Nimajo vse enako. V nekaterih ni dovoljeno razbijanje, v Ljubljani recimo je. So se na občini tako odločili. Če je pri vas drugače, prijavi tudi to. Prodaja drva? Z računom?

Seveda lahko vsak dela kar hoče če ste vsi take riti in ste tiho in to prenašate.

Lahko prijavis samo kar je delo na crno, in ne vidim razloga, zakaj tega ne naredis. Ostalo pa spada v spekter normalnega hrupa oz. dejavnosti, ki jih tekom dne pac vsak lahko pocne, pa tebi ljubo ali ne.

Žal imaš v tem pogledu zelo zvezane roke. Lahko jih prijaviš za delo na črno, ali pa če se dogaja hrup :

8. člen

(povzročanje hrupa)

(1) Kdor na nedovoljen način med 22.00 in 6.00 uro moti mir ali počitek ljudi s hrupom in ne gre za nujne interventne-vzdrževalne posege, se kaznuje z globo od 20.000 tolarjev do 50.000 tolarjev.

na 113 policiji.   Drugače se pa pozanimaj na občini če imajo kakšen odlok glede hrupa v ulici.

Sem prebrala vaše komentarje in odgovarjam vsem tistim, ki so napisali, da smo riti in si ne upamo kam prijaviti. Ne vem po čem to sklepate, pa vam povem, da smo že prijavili, pa policija pravi, da oni niso pristojni za te vrste hrupa (oni so za glasno glasbo, razgrajanje…) za to pa je pristojna lokalna redarska služba, ki pa seveda dela od 7-15 ure, potem jih ni več možno dobiti. Kar se dela in prodaje na črno tiče pa so mi obrazložili, da morajo soseda dobiti točno takrat ko nekomu prodaja, da vidijo da se denar izroči oziroma, da plačuje popravilo avtomobila, kar je pa seveda misija nemogoče, ker so seveda toliko pametni, da to naredijo v hiši oziroma skrivoma. No skratka, moj namen je bil, da se malo spiham in dam to ven iz sebe, žal pa je zakon in predpisi tako kot v večini primerov v naši državi na strani barab in nesramnih ljudi. Sicer pa pravijo da čez 7 let vse prav pride in, da ima palica dva konca, tako da morda nekoč…. Želim vam mirne popoldneve in vikende, meni žal niso dani.

Odgovor na objavo uporabnika
Nervozna822, 12.07.2021 ob 14:07

Sem prebrala vaše komentarje in odgovarjam vsem tistim, ki so napisali, da smo riti in si ne upamo kam prijaviti. Ne vem po čem to sklepate, pa vam povem, da smo že prijavili, pa policija pravi, da oni niso pristojni za te vrste hrupa (oni so za glasno glasbo, razgrajanje…) za to pa je pristojna lokalna redarska služba, ki pa seveda dela od 7-15 ure, potem jih ni več možno dobiti. Kar se dela in prodaje na črno tiče pa so mi obrazložili, da morajo soseda dobiti točno takrat ko nekomu prodaja, da vidijo da se denar izroči oziroma, da plačuje popravilo avtomobila, kar je pa seveda misija nemogoče, ker so seveda toliko pametni, da to naredijo v hiši oziroma skrivoma. No skratka, moj namen je bil, da se malo spiham in dam to ven iz sebe, žal pa je zakon in predpisi tako kot v večini primerov v naši državi na strani barab in nesramnih ljudi. Sicer pa pravijo da čez 7 let vse prav pride in, da ima palica dva konca, tako da morda nekoč…. Želim vam mirne popoldneve in vikende, meni žal niso dani.

Si prijavila na FURS, inšpekciji za delo itd.?

Počakaj, da sosedje ostarijo….

Vesel oče, 13.07.2021 ob 21:56

Počakaj, da sosedje ostarijo….

Zakaj pa to?

včasih so bili občinski odloki, da pač nisi smel povzročat hrupa denimo na nedeljo ipd. Ampak tega ni več. Tako pač je, spoštuj življenjee tvoje in sosedov in se ne vtikaj v to, kar človk počne. Če te pač to tako zelo moti, lahko pa greš do seseda in ga prosiš,  če lahko ne ropota od te in te ure dalje.

ČE je ok, bo nehal, če pač ni ne bo

Mogoče pa drugi konec palice čaka na tebe…upam da te dobro namaha…

Za popizdit moteče, jaz kar muziko navijem, da jih ne slišim…počasi dojemajo, da niso edini na vasi in so vedno manj slišni… Ne se dat – mir je le mir

Ma kaj vas moti ej ljudje.Pol pa kr u mesto bo bolj mir.Svašta

Na Mars se preselite. Ali pa nekam daleč v vukojebino, kjer imate prvega soseda par kilometrov stran. Ljudje nekako morajo preživet. A ste brezposelna, da imate skozi čas to poslušat? Pustite ljudi da živijo, vi se pa za sebe pobrigajte. Dokler vam tega ponoči po deseti ne delajo, je vse ok.

Sem zelo občutljiva za hrup.

Me moti že košnja trave.

Imamo doma troje slušalke, 1x Sony noise cancelling  in 2x Bose Noise cancelling. Sonyjeve nekoliko bolj dušijo zvok, oboje so zelo v redu. Meni pa so vseeno ljubše Bose.

Ko je hrup zunaj ali tudi doma, dam gor slušalke. Imam ene v spalnici in druge v dnevni sobi. Ali pa zaprem okna. Če so troslojna, se skoraj nič ne sliši.

Doma sem v manjšem naselju, del vasi so vikend hiše, povečini zgrajene 35 ali 40 let nazaj. Takrat so dejansko bile v vikend rabi, potem so se prodale oz. podedovale in danes so stalno naseljene. Vas je dobila priseljence, bivše meščane, ki ne naredijo 0 (=nič), da bi se vklopili v okolje ampak ga sračkajo po svoje. Zahtevajo mir in tišino, zahtevajo svež zrak, ob praznikih in vikendih pa jih nič ne ovira, da ne bi žurali in galamili po svoje. Motijo jih traktorji, kosilnice, črna in bela dejavnost jih moti, motijo jih živali, vsakršen promet, tudi cerkveni zvon jih moti. In protestirajo, kličejo policijo, kličejo župane, inšpektorje, pišejo pisma, najraje anonimna. Ne spoštujejo tradicije kraja, niti ne poskušajo živeti s krajem ampak gonijo zgolj in samo svoje pravice.

Ja, palica ima dva konca.

Valda loh prijavis, pri nas je podobno, ko nastopi sezona. Ob nedeljah veselo javim policiji.

Se mi zdi da jo bolj moti njihov zaslužek kot hrup.

Ja kaj pa rinete tako skupaj. Sedaj je trend, da na vasi naselje zraste na 3000 kvadratnih metrov 10 hiš. To je primer iz naše bližine. Treba prej mislit. Mi imamo parcelo 4000 kvadratnih kjer ni okoli nikogar, pa je kar mir. Pa smo sredi vasi.

Nervozna822, 12.07.2021 ob 10:45

Vem, da je tema že 1000x prežvečena, pa vseeno se moram malo ven spihat, ker imam res že vsega polno glavo in še čez. Zadeva je takšna, da živimo v majhnem naselju cca .10 hiš, ko smo se vsi preselili v hiše je bilo vse o.k. mir, dobri sosedski odnosi, dobri ljudje… Sedaj po nekaj letih pa se je vse spremenilo. Sosed, ki prihaja iz kmetije, prav tako njegova žena pa še podedovali so eno kmetijo (tam bi lahko komot to delal), vsake nekaj mesecev v naselje pripelje hlodovino in potem vsi poslušamo kakšen teden motorne žage, cepilce in delavce, ko zjutraj od pol sedmih pa do popolne delajo drva, ki jih potem sosed prodaja, drug sosed ima avtomehanično delavnico, cele dneve ropotajo avtomobili, zavore…, seveda vse na črno niti s.p.-ja nima, spet vse to poslušamo ostali, tretji sosed ima kao s.p. za popravilo kmetijskih strojev, vendar skozi dela nekaj iz železa, tolče, brusi, barva… Skratka smo v naselju v bližini gozda, kjer bi človek pričakoval mir, spokojnost, ko prideš iz stresne službe, vendar je pri nas takšen hrup, da se ti zmeša in nobenega miru, niti ob nedeljah. Res ne vem ali so naši zakoni res takšni, da lahko vsak počne v naselju kar se mu zahoče, zakaj pa so potem obrtne cone kjer delajo obrtniki in kjer nobenega ne moti hrup? No malo sem se morala ven spihat, ker se mi od vsega že meša, če ima pa mogoče kdo kakšen predlog kako zadeve malo v red spravit pa več kot dobrodošel vsak nasvet.

A na črno pol težijo tudi? ?

Ko bm kakšno prijavila, da ne bo potem jok in stok.

Mal boljša okna kupit, pa kakšne slušalke z mirno glazbo in to

Za vse tiste, ki bi prijavljali vse in povsod…pridejo trenutki ko rabiš pomoč in sosed je prvi ki ti jo lahko nudi….malo pomisli kaj bo v primeru požara, poplave, ali recimo neke poškodbe ko bo nekdo od vas, ki bi cinkarili sam doma…in bojo sosedje namesto da bi vam pomagali raje spili kavico in se vam režali…..ker pač ste jih prijavili

Mamo tudi pri nas osebo, ki je prijavljale vse okrog sebe…ko se je to razvedelo skoraj ne mine dan da ne prileti kakšno jajce v njegovo fasado, na vrtu skoraj vedno raste več plevela(ponoči mal semena posujejo), na dvorišču so vedno smeti ki priletijo čez ograjo in tako naprej…..tudi policaji ter inšpektorji so se ga naveličali in več niti ne prihajajo….

Najbolje bo da nabaviš kakšno flašo, stopiš do sosedov in se malo pogovoriš, kdaj bi želela mir, pa ti bodo prej ustregli kot če jih boš cinkarila.

Na vaseh je navada delat, na vaseh ni miru v smislu tišine ampak mir v smislu življenja,  ker je bolj sproščeno. Ja na vaseh smrdi gnoj, ma vaseh se slišijo kosilnice in ostali delavni stroji. Vse to spada pod imenom – vas. Od nekdaj je bilo tako in vedno bo tako. Ponavadi mestni priseljenci pričakujejo samo žvrgolenjev ptičkov ker imajo ustvarjeno v glavi neko idealno in nerealno sliko podeželja. Podeželje je cona kmetijstva in ostalih pripadajočih se dejavnosti. Industrijske cone so samo v večjih mestih, pa še tam se ta meja briše.

Trikrat počasi globoko vdihni, to pomaga pri stresu.

Bu bu bu

Ne vem, kaj ni jasno … Če se priseliš na deželo, v kmečko okolje, potem moraš ja vedet, da se dela s traktorji, motorkami, kosilnicami, da se ves čas nekaj počne, da pojejo petelini itd.

Nekateri se res obnašate, kot da se mora sonce začet vrtet okoli vas.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close