Od kdaj tornadi v Evropi?
No, sem čakala na takšen odgovor.
10sec uporabe Googla nam pove da je tornadni seznam za Evropo kar obsežen.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_European_tornadoes_and_tornado_outbreaks
Prvi zabeležen že leta 788, med njimi jih je kar dosti F4 na Fujitovi lestvici.
Kar dostikrat so bile prisotne smrtne žrtve, pa tudi v mejah Češke so že bili.
Ampak za večino ovac takšna miniaturna raziskava že presega intelektualno kapaciteto neodvisnega razmišljanja, zato se je treba takoj čudit in objavit temo na MONu. Pa še slučajno pripisat ta pojav kakšnemu hudobnemu onesneževanju in avtomobilom, haha
Meteorologinja, 25.06.2021 ob 14:51
No, sem čakala na takšen odgovor.
10sec uporabe Googla nam pove da je tornadni seznam za Evropo kar obsežen.
https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_European_tornadoes_and_tornado_outbreaks
Prvi zabeležen že leta 788, med njimi jih je kar dosti F4 na Fujitovi lestvici.
Kar dostikrat so bile prisotne smrtne žrtve, pa tudi v mejah Češke so že bili.
Ampak za večino ovac takšna miniaturna raziskava že presega intelektualno kapaciteto neodvisnega razmišljanja, zato se je treba takoj čudit in objavit temo na MONu. Pa še slučajno pripisat ta pojav kakšnemu hudobnemu onesneževanju in avtomobilom, haha
Krivi so dizli… mislim, ker imajo prenizko porabo in zato trg forsira bencinarje z vsaj 2x večjo porabo.
Na topel zrak v ozračju vpliva tudi povišana stopnja C02. Mislim da se povprečno dviguje temperatura zadnjih nekaj let po 0,1 stopinje na leto. To se zdi malo pa v resnici ni. To je 1 stopinja na 10 let in 10 stopinj na 100 let…
Mogli bi podražit avte ali pa spodbujat posojo, ker to zadnja leta se je neenkomičnost tako razpasla da je nenormalno. In že če se gleda kako je narastlo število ljudi zadnja leta. Od nekje leta 1975 do danes se je podvojilo število ljudi na svetu iz 4 na 8 miljard. Še leta 1920 jih je bilo samo 2 miljardi.
In potem če pridružimo kapitalizem in povečevanje proizvodnje, odpadke in vse ostalo, smo kjer smo. Potem se pa vodilni politiki čudijo, da določene živalske vrste izginjajo.
Pa tako kot je rekla, za močne vetrove so poleg mešanice hladnega toplega zraka, pomembni tudi gozdovi, ki so tudi pomembni za proizvodnjo kisika. Mislim da se je od osamosvojitve Slovenije gozda pri nas skrčilo že za 10% in na žalost se to dogaja povsod. Ko sem enkrat gledal oddajo med Rusko in Severno korejsko mejo, je srce parajoče kako sekajo pa to ni samo tam tako…
Glede avtov pa velik delež nosijo krivdo proizvajalci in pa politiki. Na EU je bila nekaj časa vodja za prometni razvoj neka ženska s popolnoma nerelevatno diplomo, ne vem ali je imela sociologijo ali jezike, skratka postvaljena na pozicijo na lepe oči kot je v svetu trend. In kaj se je zgodilo, neizobraženi politiki so prehitro zmanjševali mejo za izpuste vozil, hkrati so dajali davke vezane na izpuste vozil. proizvajalci vozil so se hoteli ustreči obojnim- kupcom in politikom (pa tudi samim sebi da se povečujejo število prodanih vozil) in zgodilo se je, da so začeli prilagajat teste izpuhov s programi in podobno. In potem so politiki bili zadovoljni, formalno je zgledalo da so avti super, so pa bile meje izpustov nerealno postavljene in inženirji in razvoj realno ni mogel slediti mejah CO, CO2 in NOx. Prodaja se je večala in proizvajalci so bili zadovoljni, politiki so bili s “papirnatimi” rezultati tudi zadovoljni, izpusti so se večali ker je prodaja rastla in ozračje se je posledično segrevalo. So bili moderni avti veliko bolj ekološki kot Euro 1, 2, 3, 4 ampak še vedno pa ne tako kot je bilo prikazano na papirju. Tako da namesto da so povečevali proizvodnjo, bi povišali cene, pa bi imeli večjo maržo in in malo manj prodali, dobiček bi bil podoben pa še okolje bi bilo bolj hvaležno, ker manj kurjenja na drva, manj avtov, manj letalskih in ladijskih prevozov ipd manj bo izpustov.
Se mi zdi da 50 let nazaj so bili politiki glede določenih stvari pametnejši kot danes in tudi zrak je bil čistejši. Sem nekaj časa živel zraven neke tovarne, ki je večala in večala proizvodnjo zrak je pa tudi vedno bolj postajal slab. V določenih industrializacijskih mestih držav z nižjim standardom, so mesta tako onesnažena da zdravniki pravijo da je isto kot če bi človek tam pokadil škatlo cigaret na dan. In ko se spreminja okolje in podnebje se ni za čuditi. Ko je bilo covid zaprtje lansko leto marca nekje ali kdaj že, sem prav opazil kako je bil zrak čistejši, saj ni bilo toliko letal in vozil kot sicer.
Pa tako kot je rekla, za močne vetrove so poleg mešanice hladnega toplega zraka, pomembni tudi gozdovi, ki so tudi pomembni za proizvodnjo kisika.
Mislim sem na to, kot je rekla, da če gozdov ni je čistina in nastajajo vetrovi, če pa gozdovi so pa poleg ovire zračnim tokovom dajejo tudi mnogo bitjem zavetje, hrano pa še ogromno proizvajajo kisika. V morju na žalost koralni grebeni in proizvodnja kisika na račun alg, ki naj bi bile velik proizvajalec kisika baje tudi vse skupaj izgineva…
Pa spodbujanje javnega prevoza z avtobusi in vse ostalo povezano s tem, se mi tudi zdi ekološko. Že včasih so imeli električne tramvaje
Mogoče namesto da toliko sekajo gozdov za avte in nove ceste in če v državi niso sposobni sami urediti železnice in so velik delež prodali tujcem, upajmo da bodo povezave z vlakom bolj dostopne in hitrejše. Sem imel sošolko, ki se je enkrat na teden v Lj vozila iz Mb z avtobusom in je rekla da se je vozila 3 ure. Na Kitajskem, Franciji, Nemčiji ali Japonskem v tem času z vlakom prideš verjetno 600km. Marsikateri poslovnež po svetu se poslužuje železnice (London, New York) ali avtobusa…, pri nas je pa včasih občutek da je ljudem javni prevoz izpod “časti” čeprav v Lj je glede tega precej urejeno…
Pa tudi EV avti…. Afriške države že obtužujejo zahodni svet novega Električnega kolonializma.
Je zelo dober občutek, ko tak avto oddaja 0g CO2, ampak litij ti je pa izkopal nek fant v državah 3. sveta, isto kot so tvojim podobno situiranim prednicam kopali diamante in zlato.
Ni vse tako preprosto kot vas pumpajo.
No, saj. Kratkovidni, omejeni in sebični ljudje si bodo seveda do konca za tiskali oči in tiščali glavo v pesek ter sami sebe prepričevali, da je onesnaževanje teorija zarote, da le ne bi rabili premakniti svojih letnih in razvajeni riti in se morda odpovedati kakšnemu nepotrebnemu luksuzu. V svoji zaslepljenosti in egocentrizmu jim ni mar niti za lastne otroke, ki bodo trpeli zaradi njihovih napačnih odločitev.
Pred približno 15. leti je bil tudi v Vipavski dolini. Pokosil je njivo koruze v širokem pasu po diagonali in to natančno do tal, kot bi šel stroj čez. Potem je vrtinčil to koruzo visoko v zraku, sel naprej do manjšega gozda, tam lomil velike veje in jih prav tako visoko vrtinčil v zraku. To se je dogajalo blizu vasi, ob tem smo slišali tudi nenavaden, srhljiv zvok. Vaščan, star preko 90 let je rekel, da v življenju kaj takega še ni doživel. O tem se v medijih ni poročalo nič.
Forum je zaprt za komentiranje.