delo na veleposlaništvu
Jaz poznam kar nekaj ljudi, ki delajo na različnih veleposlaništvih RS po svetu. Čisto vsi so bili prej zaposleni na Ministrstvu za zunanje zadeve in tudi po mandatu se vračajo tja. Če ni zaposlitev na MZZ celo pogoj (ne vem)? Vsekakor od zunaj kar “na suho” ne moreš priti na kakšno veleposlaništvo, saj potrebuješ prej določene izpite (npr. diplomatski) in usposabljanje.
Razen seveda, če si politik (kakršenkoli), in te imenujejo za veleposlanika. Tu so zadeve malo bolj “ohlapne”.
Pred leti sem delal v SLO diplomaciji.
Na kratko: Birdie ima v glavnem prav. Diplomacija je t.i. ” zunanja sluzba ” MZZ (ki se sestoji iz notranje in zunanje sluzbe). MZZ je del drzavne uprave in za zaposlovanje veljajo najprej splosni pogoji oz. omejitve zaposlovanja v drzavni upravi (beri: zaposlovanja prakticno ni) – kot npr. opravljen izpit iz javne uprave, nato se opravlja se dodatni diplomatski izpit, ki ga organizira MZZ (le za ze tam zaposlene).
Skratka – precej (oz. zelo) umetno ustvarjen zaprt sistem, v katerega je zaradi njegove narave precej tezko priti (cisto od zunaj prakticno nemogoce, malce lazje s preskokom s kaksnega drugega ministrstva).
Obstaja seveda tudi nekaj izjem. Prvo je omenil za Birdie (politcno kadrovanje), poleg tega pa MZZ pogodbeno – za dolocen cas za zunanjo sluzbo – jemlje tudi specializirane kadre z drugih ministrstev za podrocja, kjer jih sam nima (npr. vojaski ataseji so aktivne vojaske osebe, zaposlene na MORS, gospodarske ataseje – kjer jih Slovenija ima – vecinoma prispeva Min. za gospodarstvo itd.).
Se glede dela SLO drzavljanov na tujih veleposlanistvih v SLO:
nimam osebnih izkusenj, vendar posamezna veleposlanistva obcasno objavljajo tovrstne razpise v medijih. Obicajno je, da imajo veleposlanistva vsaj eno ” lokalno ” tajnico, ki ne le zna jezik drzave temvec obvlada tudi lokalne obicaje ipd. Te prakse se posluzujejo prakticno vsa veleposlanistva – tudi slovenska v tujini.
Lokalno osebje je zaposleno po slovenski zakonodaji in ne po zakonodaji drzave, katere je veleposlanistvo in zanj tudi ne veljajo mednarodno dogovorjeni dipl. privilegiji in imuniteta. Visina place je odvisna od dogovora, seveda pa je nizja kot place ” pravega ” dipl. osebja.
Koliko pri tem pomagajo zveze, ne vem.
Seveda zaposlujejo in to kar veliko tega osebja, no odvisno od celotnega št. eni imajo tudi gospodarske oddelke ipd. Jaz sem včasih delala na enem tujem veleposlaništu ampak verjetno ne bi šla več v tako službo, državna uprava pač, samo da je od druge države. Nekateri tujci tudi gledajo malo ‘dol’ na lokalno zaposlene.
To so diplomati ki krožijo po svetu in naletiš na kakšnega ki ima izkušnje z npr. delom na bližnjem vzhodu, afriki ipd kjer so lokalci že po definiciji manj vredni imajo tam služkinje ipd. in potem mislijo, da je Slovenija ista. 🙁 No, to je bila samo moja slaba izkušnja.
Forum je zaprt za komentiranje.