Začasno bivališče – kako je s tem?
Torej…
Kako je s prijavo začasnega bivališča? A je potrebno kaj plačevati?
Razmišljam namreč, da bi prijavila začasno bivališče v mestu (pri prijateljih oz. sorodnikih), ker bi potem lažje dobila službo v mestu.
A so potem kakšne komplikacije? Na kaj moram biti pozorna? Stroški, ki bi jih imeli prijatelji oz. sorodniki zaradi tega?
No, saj jaz bi se v primeru, da dobim službo v mestu, preselila v mesto. Ampak če to napišem na ponudbo za delo itak nihče ne upošteva tega in nisem sprejeta.
Kako je pa s “časovno omejitvijo” začasnega bivališča? Ga lahko recimo po 2 mesecih odjavim in prijavim drugo na drugi lokaciji? (glede na to, da pri prijateljih/sorodnikih ne bi mogla živet in bi si v primeru, da dobim službo poiskala stanovanje oz. za začetek vsaj sobo v mestu).
Živjo!
Posameznik prijavi začasno prebivališče na upravni enoti, kjer začasno prebiva. Tako ne moreš prijaviti prebivališča na katerikoli upravni enoti, temveč je prijava vezana na upravno enoto, na območju katere želiš prijaviti začasno prebivališče.
Za prijavo začasnega prebivališča potrebuješ veljaven osebni dokument, opremljen s fotografijo in dokazilo, da imaš pravico do prebivanja na naslovu, ki ga prijavljaš.
Kot dokazilo, da ima posameznik pravico do prebivanja na naslovu, se šteje dokazilo o lastništvu, najemna ali podnajema pogodba ali pisno soglasje lastnika oziroma solastnikov stanovanja oziroma upravljavca nastanitvenega objekta, pri čemer soglasja lastnika ni potrebno overjati. Če je nepremičnina, na naslovu katere želi posameznik prijaviti prebivališče, vpisana v zemljiško knjigo, mu ni treba dokazovati lastništva nad to nepremičnino, saj te podatke pridobi organ po uradni dolžnosti.
Prijava in odjava začasnega prebivališča je takse prosta.
Prijava začasnega prebivališča lahko traja največ 1 leto. V primeru daljšega začasnega prebivanja boš morala obnoviti prijavo začasnega prebivališča v roku osmih dni od poteka trajanja prijavljenega začasnega prebivališča. Če tega ne boš storila, ne boš več imela prijavljenega začasnega prebivališča na tem naslovu.
Zakon o prijavi prebivališča ( http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200659&stevilka=2496 ) določa, da ima državljan RS lahko eno stalno prebivališče in eno ali več začasnih prebivališč na območju RS. Torej lahko imaš prijavljeni dve začasni prebivališči hkrati.
Več o prijavi začasnega bivališča si lahko prebereš na http://e-uprava.gov.si/e-uprava/dogodkiPrebivalci.euprava?zdid=1388&sid=1007 .
Lep pozdrav! Smile
Sem prekopirala iz neta, Lp, Mojca
Upam, da ti kaj pomaga
Zivjo!
Mene pa zanima glede prijave začasnega prebivališča naslednje…
ali je potrebno v službi javiti spremembo naslova začasnega prebivališča, če je npr. selitev znotraj lj in potni stroški ostanejo isti? Zanima me tudi, če npr. na upravni enoti prijavim novo začasno prebivališče, če lahko to v službi pristojni tudi vidijo? Torej, če lahko vidijo kje je moje začasno prebivališče?
Iz osebnih razlogov namreč tega ne bi želela.
Hvala že vnaprej za odgovor in lepo pozdravljeni!
Radovednica255
Forum je zaprt za komentiranje.