skupni račun na banki
Zdi se mi, da sem pred časom v temi o skupnih oziroma ločenih financah zasledila, da imate nekatere z možem samo en skupen račun na banki. Če je katera taka, bi bila vesela, če se javi in mi napiše, pri kateri banki. Z možem bi rada imela samo en račun, da ni treba zmeraj en drugemu prenakazovat, pa dvojni stroški so,…, vendar to pri NLB ni možno, ker mora vsak dobiti plačo na svoj račun.
Seveda možno, da imata skupni račun. Tudi stroški so nižji. Toda, bog ne daj – če se slučajno kateremu od vaju kaj zgodi, npr. da eden od partnerjev umre, ti banka blokira račun in potem ne moreš niti do svojega denarja.
Midva imava Klik in Mobo in enostavno prelivava denarčke med najinima računoma, pa je mir. Če nakazuješ znotraj NLB tudi ni stroškov.
Ali pa vsak svoj račun in en drugemu pooblaščenca – tako imata oba kartici za oba računa.
LP
Ampak na NLBju dejansko komplicirajo. Nama so tudi.
LP
Midva imava po novem skupni račun – na Hypo. Nosilec je lahko samo eden, v tem primeru jaz, mož pa pooblaščenec. In če se meni kaj zgodi, je dejansko lahko problem, dokler ne pride sklep o dediščini. A po drugi strani so mi povedali, da v letih obstoja banke do njih še ni prisšel uraden dokument, da je ta in ta umrl brez vednosti svojcev – se pravi samo mož bi lahko to na banko nesel. In preden bi, bi bil tako pameten, da bi račun izpraznil in si svojo plačo preusmeril drugam…
Midva imava vsak svoj račun, ampak vse prihodke prelijeva na enega. Tudi stroške krijeva iz tega računa. Tisti stroški so recimo na Abanki 320 SIT na mesec, to se mi ne zdi tako zelo veliko. Obdržala sva ga recimo zato, ker imava sklenjeno rentno varčevanje za mlajšo na isti banki in imam na TRR odprt trajnik.
Seveda se da, saj banka ne more imeti kontrole , če 2 plači prihajata na 1 račun. Gre za varstvo osebnih podatkov. Tako , da je čisto odvisno od banke – če v službi ne poveš, da je račun partnerjev, potem gre zadeva brez problemov skozi. Zadeva se zaplete šele v izrednih primerih – smrt, prisilna izterjava… Takrat je račun blokiran za oba partnerja in potem si v godlji….
2x mama,
ne vem zakaj naj bi banka zaradi morebitnih izrednih primerov zavračala ustanovitev skupnega računa. Banka ni socialna ustanova, da bi skrbela za dobrobit komitentov. S takim mišljenjem bi bilo v našem življenju veliko stvari prepovedanih, saj lahko gre prav v vsaki zadevi marsikaj narobe.
Naj se vsak sam zavaruje tako kot ve in zna, da ne bo imel težav v izrednih situacijah.
Mene je v moji službi po poroki delavka v računovodstvu opozorila, da naj na banki tudi spremenim priimek, ker mora plačo nakazati na račun katerega lastnik je prejemnik plače, pa da se ne pojavljata potem različna priimka. Kateri zakon je pa to, pa ne vem.
Imava pa z možem dva računa na NLB, Klik, pooblaščena oba na ta drugega, pa lahko počneva cel kup zadev kar od doma in je čisto dovolj fleksibilno.
Forum je zaprt za komentiranje.