prezgodnja menopavza
Ravno zadnjič sem se pogovarjala z eno, kateri se kažejo znaki menopavze že prej kot pri 30 letih. Res je to zelo redek primer, je pa jasno da bo jemala hormone, ker bi brez brez njih pri teh letih preveč izpostavljena posledicam – visok pritisk, osteoporoza in podobne p …..e , niso samo valunge tiste, ki so moteče.
Marja, si jemala nadomestne hormone (NHT)?[/quote]
V samem začetku mi je ginekologinja predpisala hormonske tabletke. Ker pa sem se zdravila tudi za ščitnico in imela zdravila, pa je bila reakcija ob jemanju obojih tabletk zame prehuda in jih nisem dobro prenašala, bilo je preveč stranskih učinkov.
Mi pa je svetovala starjša gospa, ginek. v pokoju, da naj sprejmem in živim z vsemi spremembami in problemi, ki so povezani z meno. Bili so zoprni vročinski vali, predvsem ponoči – bila sem mokra po vsem telesu, tudi po lasišču. Ponoči sem sem morala večkrat preobleči. Ležala sem na kopalnih brisačah, da niso bile vedno mokre tudi rjuhe in vzglavnik. Podnevi pa navali vročine v obraz, postala sem čisto rdeča.
V lekarni sem si kupila kapsule za lajšanje omenjenih težav (na bazi zelišč), pa zelo veliko sem bila v naravi na svežem zraku, veliko je bilo sprehodov in lažje sem prenašala težave.
Sedaj bom stara 55 let pa teh težav nimam več približno leto dni.
Pozdrav,
Marja
Forum je zaprt za komentiranje.