vnete dlesni
Kupi si ščetko z mehkimi ščetinami in potem ščetkaj TAKO
zakaj pa je prišlo do vnetja? slabša higiena na določenih težje dosegljivih mestih?
jaz sem imela težave z dlesnimi. vnete sem imela in krvaveče. v lekarni sem kupila posebno zobno pasto in mehko ščetko. in potem sem si umivala zobe po vsaki jedi nekaj časa. amopak nisem zelo trdo pritiskala temveč tako, normalno nekako. krvavele so že ob bolj ralem dotiku.po ščetkanju sem uporabila še medzobno ščetko (huh, človek sploh nebi verjel koliko ostane v medzobnih prostorih) in je bilo čez kak teden že čisto ok. je pa verjetno odvisno zakaj imaš vnetje ter kako razširjeno je…za antibiotike pa ne vem.
Ponavadi je vnetje posledica bakterij v slabo očiščenih mestih. Zato je res treba najprej do zobozdravnika na temeljito čiščenje zobnega kamna, potem pa v lekarno po mehko ščetko in primerno tekočino za izpiranje (vprašaj zobozdravnika), pa seveda poleg ščetkanja z mehko ščetko je zelo nujno začeti uporabljati zobno nitko. Je bistveno cenejša kot medzobne ščetke in po mojih izkušnjah enako učinkovita (sem nekaj časa uporabljala oboje in primerjala).
Ne smeš grobo ščetkat. Kupi si mehko krtaco in dosledno si umivaj zobe. Obvezna je pa tudi zobna nitka in z njo cisti vsak vecer. Tekocine za izpiranje ust niso nujne, vcasih celo prevec agresivne. Kri je dokaz, da so dlesni vnete in zdrave ne bi smele krvavet. S krvjo se res v bistvu cistis.
Ce so dlesni vnete zaradi slabe higiene, antibiotik ne bo pomagal. Pomaga tudi žajbelj.
Če je močno vnetje je potrebno k zobozdravniku. Mogoče bo potreben celo antibiotik. V lekarni se dobi tekočina za spiranje zobne votline Curasept ADS 0,2, ta je tudi za spiranje po operacijah.
Se pa z vnetki ni za igrat. Redno je potrebno čisti kamen, najmanj 1 x letno, bolje pa 2-4 X odvisno koliko kamna se ti nabira. Če se ti vnetja ponavljajo, to vodi v paradontozo in potem se ti zdravi zobje lahko začnejo majati, potem pa vn padati.
S tem se ni za igrat.
Sama sem imela občasne težave s nenadnim krvavljenjem dlesni. Prejšni teden sem bila pri svoji zobozdravnici in mi je predpisala gel in medzobno ščetko te firme, ki je na zgornji povezavi. Po njenih besedah naj bi imela tudi vnete dlesni. Gel lahko uporabljaš samo en teden na mesec in sicer tako, da vanj pomakaš medzobno ščetko in greš z njo med vsemi zobmi. To storiš zvečer, sščetkaš zobe z zobno pasto, očistiš medzobne obloge in potem gel naneseš še na zobno ščetko in greš z njo po zgornjih robovih zob in dlesnih. Po tem nič več ne ješ. Dobra stran tega je, da to naredim okrog osmih in sem v enem tednu shujšala 2 kilograma. Ko sem to naredila prvi večer, sem krvavela iz dlesni kot zaklan pr…c. Drugi dan pa skoraj nič več.
Danes bom zadnjikrat operirala z gelom, potem pa dodatno samo še medzobno ščetko. Meni je zobarka dala vzorec z rdečim nastavkom, dokupila sem tanjše in so pretanke, nimajo učinka in še rade se krivijo.
Forum je zaprt za komentiranje.