Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kaj krije obvezno zdravsteno zavarovanje

kaj krije obvezno zdravsteno zavarovanje

Spoštovani, prosim za odgovore samo tiste, ki se na to zares spoznajo.

Torej mož je bil zaradi razlitja slepiča prepeljan v bolnišnico in takoj operiran ter hospitaliziran 8 dni. Ker ni imel prostovoljnega zdr.zavarovanja (prekinjeno je bilo ravno 20 dni prej zaradi prehoda na drugo zavarovalnico, ta podatek sicer tu ne igra nobene vloge), je iz bolnišnice dobil račun za doplačilo storitve (15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}), prav tako je dobil račun iz lokalnega zdravstvenega doma za NENUJNI reševalni prevoz.

Torej, poznam Zakon in njegov 23. člen, poznam tudi Pravila obveznega ZZ, zato mi tukaj tega ni treba pripenjat in navajat.

In vendar ne razumem, da so nam v lokalnem ZD zaračunali reševalni prevoz kot NENUJNI. Kaj pa je potem nujno, če ne to, da je moža od bolečin zvrnilo pred ZD in so ga takoj dali na infuzijo in v rešilca ter direkt pod nož v bolnišnico. Po besedah dohtarja je bil operiran tik pred zdajci. Kdo opredeli, da je bil prevoz nujni oz. nenujni.

Če upoštevam 23. člen Zakona, ki pravi da se iz obveznega ZZ krije v celoti nujna medicinska pomoč in reševalni prevozi (103 člen Pravil OZZ pa določa, kaj to nujna pomoč je:storitve za ohranjanje življenskih funkcij, za preprečitev hudega poslabšanja zdravstvenega stanja nenadno obolelih……kamor so vključeni tudi nujni reševalni prevozi ), ali je mogoče, da ZD to opredeli kot nenujno. Kaj pa potem je nujno, če ne to, da so človeško življenje rešili zadnjo minuto. Najbrž potem nujni prevoz sploh ne obstaja.

Zdaj pa še drugi del, torej bolnišnični račun (doplačilo 15 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ker ni prostovoljnega ZZ). Na računu piše samo neka šifra ter znesek. Sicer smo najbrž zmotno smatrali, da je bil tudi bolnišnični del Nujna pomoč, a zgleda, da ni tako. Kaj menite vi? Ali je možna kakšna reklamacija.
Kljub temu bi želeli imeti specificiran račun…ali ga v bolnišnici lahko zahtevamo? Ker to kar so oni poslali, nikakor ni razumljivo, za kaj gre, koliko je stala operacija, koliko zdravila, koliko oskrba v bolnišnici.

saj vem, da bomo na koncu najbrž vse plačali, pa vendar, ker poznam kar nekaj primerov, da je naše zdravstvo zaračunalo, kar ni bilo potrebno.

Malo poguglaj, kako je z varuhom bolnikovih oziroma pacientovih pravic, mogoče najdeš kaj uporabnega.

Ali pa tule:

Če boš kaj uspela, bi bilo mogoče fino, da sporočiš tule, bi bila uporabna informacija.

Veliko sreče v boju s slovensko birokracijo.

Nujno medicinsko pomoč je krilo obvezno zdravstveno zavarovanje, hospitalizacija 8 dni pa se ne smatra kot nujno zdravljenje in se del krije iz prostovoljnega zavarovanja, ki ga očitno niste imeli urejenega – od tu del računa za PZZ. Predvidevam, da je bil del hospitalizacije na opazovanju pa tudi okrevanje po operaciji se ne smatra več za nujno medicinsko pomoč in se v vsakem primeru del krije iz PZZ. Specifikacije kaj koliko stane ti niti ne morejo dati oziroma zate nima pomena, ker je del, ki ga krije obvezno zavarovanje točkovno ovrednoteno in gre za pogodbene cene. Če smatraš da si upravičena do povračila za doplačilo se obrni na zavarovalnicoo, kjer imate sklenjeno prostovoljno zavarovanje.

Ali gre za nujni ali nenujni reševalni prevoz bi bilo pa potrebno ugotoviti in razčistiti z ZD. Očitno ste nekako prilši do zdravstvenega doma, ali vam je zdravnik v ZD dal napotnico za prevoz, kdo je klical rešilca? Če bi prišli iskati na dom bi bilo skoraj sigurno nujno.

sigurno je s.p. ti ponavadi ne plačujejo nobenih zavarovanj, ker so tako škrti. pol pa jok

Glede reševalnega vozila takole: mož je zaradi HUDIH bolečin kar 4x klical svojega zdravnika (ki je slučajno tisto dopoldne tudi delal po urniku) in mu povedal svoje bolečine ter tudi poudaril, da se ne more niti premikati in naj pride rešilec ponj..Nazadnje je celo poklical sorodnik, ki je bil poleg njega in ga je nameraval peljati do zdravnika. Po nasvetu zdravnika (ki je sicer po opisu bolečin sumil na ledvične kamne) je mož vzel ketonal. Bolečina je popustila le toliko, da je bil sposoben priti v oddaljen kraj do zdravnika, kjer je bil napoten v laboratorij. Ob odhodu iz laboratorija je zaradi hudih zverinskih bolećin (ni bil sposoben niti nazaj do vrat svojega zdravnika, čeprav so bila 10 m stran) legel kar na klopco v zdravstvenim domu. ki je bila slučajno poleg. Videl ga je eden izmed delavcev v ZD in so takoj ukrepali: priklopili na infuzijo in v rešilca v bolnišnico. Mož ni videl, ali je bila napotnica napisana ali ne (možno je da ja, ker je pač bil slučajno zraven prav njegov osebni zdravnik). V reševalnem vozilu je pa imel spremstvo (ampak ne zdravnika).

Ali morda veste (ker nimam specifikacije), ali je bila potemtakem morda tudi operacija “nujna medicinska pomoč” in tako krita iz OZZ? In v kolikor so nam vendarle delno zaračunali operacijo, ali se potemtakem taka operacija ne šteje za nujno medicinsko pomoč (sprašujem za mnenje pač ker iz računa ni razvidno).
Na računu je le oznakaSPP-G07B, in sem komaj na netu zasledila nek strokovni izraz , da je to pač nek poseg brez zapletov , ki se točkuje 1,22 (in ravno ta točka je tudi na računu). V tem primeru ne razumem, ali je na računu zaračunana operacija, ali bolnišnični dnevi, ali morda zdravila??
In še to, ob odpustu iz bolnišnice je bilo na papirju (odpustnici) na koncu navedeno, da pacient plača 000 Eur, račun smo pa dobili včeraj.

Na PZZ pa nimamo žal nič za urejat, ker se je zadeva zgodila ravno v času prekinitve PZZ.

za : no tako.

Ne, ni s.p.
In sem napisala, da smo imeli zdravstveno zavarovanje (PZZ) VEDNO doslej urejeno prekinjeno je bilo pa žal 20 dni pred nastalim dogodkom in že vse pripravljeno za novo zavarovalnico, vsi papirji, vse, le na Zavarovalnico jih nismo še dostavili, ker se z našim agentom časovno nikakor nismo uspeli dobiti. (smo cela familija menjali, le da smo nekateri imeli srečo, da se nam v tem mesecu nič ni zgodilo)
Zavarovanje imamo urejeno tudi sedaj, prešli smo na drugo zavarovalnico. Zaradi drugih razlogov, ki jih zdaj tukaj ne bom naštevala, pa je prišlo celo do enomesečne prekinitve zavarovanja PZZ, kar se sicer ob prehodu na drugo zavarovalnico načeloma ne prekine.

Če nisem preveč radovedna, koliko torej pride prevoz, operacija slepiča brez zapletov in bolnica, če nimaš PZZ?

Torej, prevoz je najbrž odvisen od razdalje.

Zneski niso ne vem kako veliki, ampak za naš žep pa zelo (to sem napisala za tiste s polnimi žepi, ki na forumu komaj čakajo, da me napadejo, da se pa ja ne bom za tak mali denar kregala).

Torej prevoz (cca 40 km) = cca 40 eur.

Bolnišnični račun pa je (samo kar plačamo mi) nekaj čez 200 eur.

240€ res ni zanemarljiv znesek… ampak glede na dejanske stroške 8-dnevnega zdravljenja v bolnišnici, vključno z anestezijo in operacijo, je v bistvu drobiž.

Pia, se strinjam s teboj, ampak ne pozabimo, kolikšne zneske plačujemo vso delovno dobo v zdravstveno blagajno..za ta namen seveda.

Iz tistega se krije razlika, ki je NE plačate vi (ker imate obvezno zdravstveno zavarovanje).
Tako čez palec, če je na računu 200€, pomeni, da vam krijejo iz tega približno 1.300 -1.400€.

Tisto, kar vplačuješ od plače, je šlo za obvezno zavarovanje in operacija sama in ujni del je najverjetneje stal okoli 1000 €, če ne še kaj več. To je pa drugače, ne?

že tvo prvi stavek pove vse. smo prekinili zavarovanje in papirji so čakali na novo. ni res. zavarovanje se prekine in ga imaš na kartici še 3 mes.druga varjanta je, da ti velja samo do konca mes. tako, da jaz ne nasedam zgodbici, da ste prekinili ravno 20 dni prej. povej-nismo plačali pa mir. in ravno tedaj se je nekaj zgodilo. lepši naslov bi bil-nismo plačali oz in kaj naj zdaj. kakšna rešitev? no tako

že tvo prvi stavek pove vse. smo prekinili zavarovanje in papirji so čakali na novo. ni res. zavarovanje se prekine in ga imaš na kartici še 3 mes.druga varjanta je, da ti velja samo do konca mes. tako, da jaz ne nasedam zgodbici, da ste prekinili ravno 20 dni prej. povej-nismo plačali pa mir. in ravno tedaj se je nekaj zgodilo. lepši naslov bi bil-nismo plačali oz in kaj naj zdaj. kakšna rešitev? no tako[/quote]
pa saj ni važno, kako in zakaj niso imeli PZZ sklenjenega. dejstvo je, da ni bilo sklenjeno in da jim zdaj za nujno storitev, brez katere bi dejansko bilo ogroženo življenje, zaračunajo kot nenujno.

ne vem kaj komplicirate, pač nimajo dodatnega zavarovanja in sedaj jo je zanimalo , kaj krije obvezno, ste pa tut mone in takoj nekaj obsojate 🙂
vglavnem iz tega sledi pravni pouk da se splača imeti dodatno zavarovanje , saj samo s takm posegom dobiš vse nazaj za eno leto , kje so še zdravila itd..

Pa kaj vam ni jasno?

Operacija je seveda del nujne medicinske pomoči, ki jo krije obvezno zavarovanja pa kakšen dan po operaciji tudi. Ostala hospitalizacija se krije delno iz obeznega in delno iz PZZ-ja. Ta del PZZ pač plačate vi, ker niste imeli urejenega prostovoljnega zavarovanja. Če bi ti računali še operacijo, vso oskrbo in zdravila bi dobila računa za cca 1300€. Stvar je jasna kot beli dan.

Seveda mi je popolnoma jasno, kakšne prispevke plačujemo iz plače in tudi to, kaje je obvezno ZZ in da je razliko krilo Obvezno ZZ (in seveda…to zavarovanje plačujemo, kajne).

Za no tako: o prekinitvi zavarovanja: ker nam dogajanje na vzajemni ni všeč in smo bili več kot 3 mesece v zamudi s plačili, so nam zagrozili, da nam bodo prekinili zavarovanje (ne samo pravice, celotno pogodbo torej). ker smo se z njihovo najavo o prekinitvi strinjali, smo se dogovarjali z nopvo zavarovalnico za ureditev PZZ. Seveda z zavedanjem, da bo Vzajemna prekinila pogodbo s tistim dnem, kot je tudi rekla. In tako je tudi bilo.
Pogodba je bila sevda prekinjena in SMO SE ZAVEDALI, da smo trenutno brez PZZ. Novo zavarovanje pa bi tako ali tako pričelo veljati šele z naslednj9im mesecem, četudi bi ga sklenili pred dnevom dogodka. Kar preverite pravila (ki pravijo, da če je od prekinitve PZZ manj ko en mesec, prične veljati novo zavarovanje prvi del.dan naslednjega meseca, sicer pa šele čez 3 mesece). Nam je torej veljalo že čez en mesec. Upam, da sem zdostila tvoji radovednosti in iskanju dlake v jajcu.

Za Nessi: hvala vam za odgovore. naj povem, kaj mi ni bilo jasno KOT BELI DAN, DA SE KRIJEJO NEKATERE STVARI DELNO IZ PZZIN VELIKA VEČINA IZ OZZ (sorry, sem pomotoma kričala).; na računu je samo ena postavka in en znesek (torej za operacijo in bolnišnične dneve in vse), zraven je 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} znesek za nas, in čisto možno je da je v tem znesku vključena tudi operacija, za katero sicer vi pravite, da je del. nujne medicinske pomoči. Če pa bi račun imel specifikacijo, kjer bi bilo razvidno, kaj so mi zaračunali, bi točno vedeli (kako je lahko ena postavka ne glede na število dni v bolnišnici?)
Ker če bi šla operacija v celoti v breme OZZ, bi bil račun vsekakor drugače sestavljen, ali se motim. Ker tu je 15 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} delež izračunan iz celotnega zneska bolnišnične storitve.
Poleg tega tukaj na spletu piše, da je bolnišnični dan v celoti 108 €, kar bi v osmih dneh pomenilo 864 eur, in 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} kolikor plačamo mi, bi bilo 129 eur (če predvidim, da bi morda prvi dnevi po operaciji NE bili kriti iz OZZ).

Ga. Nessi, bi vas vprašala še za en nasvet, ker vidim, da vam je zadeva blizu.

Torej iz ZD (računovodstvo) sem dobila informacijo, da je zaračunan NENUJNI prevoz zato, ker ga je osebni zdravnik tako opredelil. Po razgovoru z “vrhom” ZD je bilo razbrati, da se čudijo, da je pri taki zadevi (človeka dobesedno zvrne pred ZD) bilo to opredeljeno kot NENUJNI.
Zdaj me pa zanima, ….če bi bilo mogoče, da bi osebni zdravnik, ki je to opredelil kot nenujno, popravil svojo “napako” (ne vem, kako naj se izrazim), ali bi to posledično pomenilo tudi spremembo pri plačilu bolnišnice, ker kolikor smatram, so zdaj tudi v bolnišnici opredelili vse storitve kot NENUJNE, tore niso del nujne medicinske pomoči in so nam zato v celoti zaračunali 15 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} delež.
Se opravičujem, ker težim, ampak v tej državi itak vsak pometa z nami kakor pač želi.

Ker če to ne spremeni ničesar, se ne bom več ubadala s tem.

Hvala.

Naj agent plača vse stroške, ker ne dela, tako kot je treba.

se pravi, da ste sami krivi, ker ste zamujali 3 mes z plačili. no veš kako to gre. med seboj so se pozanimali, da ne plačujete in zdej ste ga nasrkali. nevem zakaj hočeš izsiliti, da je bil prevoz nujen. samo zaradi stroškov? drugič boš vedela, da se položnice plačujejo sproti

no tako, saj ti ni treba žugat, sem iskala pomoč, ne pa obsojanje…in kot da ne razumeš, da morda pa nekdo ne zmore vseh položnic vedno plačati…pa še koliko jih je, kar beri forum. In jim zbijaj moralo taki kot si ti. Sem že napisala, da smo se zavedali, da nimamo zavarovanja. In bi tudi razumela tvoje obsojanje, če bi bili brezbrižni in bi sploh ne nikoli plačevali PZZ. Bilo je pač nesrečno naključje.

In sem v uvodu opisala situacijo, zdaj pa presodi, ali je bilo nujno. zate ni bilo, kot izgleda. Seveda ne, saj ni šlo za tvojega bližnjega. In ne izsiljujem, pač pa povprašujem.
Če pa sodimo po našem primeru, potem v naši državi ni nobena pomoč nujna, četudi ti rešijo življenje zadnji hip.
Med drugim poznam namreč podoben primer, zelo podoben, pa mu ni bilo potrebno nič plačat, ne glede na to, da ni imel PZZ, pa je v bolnici ležal več časa. Najbrž je bilo nujno.
Ne želim, da se moja tema, kjer iščem nasvet, sprevrže v obračunavanje raznih pametnjakovičev, ki morajo pri čisto vsaki temi dobit črno piko.

In se nihče ni med seboj pozanimal, da nismo plačevali,kot si ti napisal-a, ampak je to sistem, ki se dnevno obnavlja in se ni treba nič zanimat, vtakne kartico noter in vidi (zdr.ustanova) , da ni urejeno PZZ. To je logično in večini nam znano.

O plačevanju položnic sproti pa toliko. Če jih ne plačam-o sproti, jih pa plačamo potem, kajne. Čisto vse se plača, iz našega žepa.

zaradi razlitja slepiča umreš, če te ne operirajo pravočasno. to je nujen prevoz!!.
pa nehaj že enkrat najedat s temi položnicami, no

zahodna, uradno se pritoži in zavrni račun, kaj drugega ti ne preostaja. pa pazi, da bo vse pisno in priporočeno. ne vem zakaj bi morala ti plačat, ker je tvoj zdravnik naredil birokratsko napako.

S.p. PONAVADI plačajo vse prispevke. Včasih pa nimajo od kje plačati, ker ne dobijo plačila za svoje delo. V tem primeru ne smejo zboleti ne sami ne njihovi otroci, ker morajo dohtarja plačat, pa nimajo od kje vzet.

Toliko v vednost!

P.S.: Če pa samo rad(a) šimfaš na podlagi nepreverjenih govoric, je pa tole moje pojasnilo brezpredmetno. Izgubljeni čas, saj ni bilo prvič.

Mutsu.
Saj bi se pritožila, ampak sem želela prej preveriti (poznam zakon, pravila ipd), da ni še kje kakšen podzakonski akt (ne pa interna navodila zavoda ZZZS), ki bi ovrgel moje ugotovitve, ali je to nujno ali ne in končno se mi ne gre toliko za prevozne stroške, ki so manjši, najbolj me zanima, če bi opredelitev nujnosti vplivala na drugačno obravnavo plačila stroškov v bolnišnici. Torej če bi osebni zdravnik že v osnovi določil, da je bilo nujno, ali bi potem tudi bolnišnica nadalje vodila zadevo kot nujno pomoč in bi bil s tem moj račun manjši.

Pravila ZZZS mimogrede tudi navajajo, da nujnost prevoza lahko potrdi tudi zdravnik, ki je po opravljenem prevozu prevzel osebo na zdravljenje.

Saj ne bi težila zdravniku v bolnišnici, ampak prav on je izjavil, da je bila operacija tik pred zdajci in celo malce nadrl pacienta, da kaj je pa tako dolgo čakal. Iz odpustnice pa ne znamo razbrati, tisti njihovi izrazi) kako hudo je bilo.

Račun, na katerem storitve niso jasno opredeljene z njihovim nazivom, ampak je gor samo šifra ali pa napis “(zdravstvene) storitve”, je nepopoln in ga lahko reklamirate.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close