govor ob pogrebu
Obžaluem dogodek. Želela pa sem le povedati, da je kakršen koli govor boljši kot nič. To napako smo namreč naredili, ko smo pokopali mojo staro teto in je bilo prav grozno. Še danes mi je žal in če bi vedela, kako bo brez govora, bi sama kaj rekla, saj je bil pogreb v ozkem družinskem krogu.
Mislim, da je treba povedati kaj lepega o umrlem in po možnosti kaj veselega. Ni treba, da gre za velike življenjske resnice. Jaz bi o tej teti recimo povedala, kako sem ji še danes hvaležna za njeno igranje z mano in opisala igro, ki mi je najbolj ostala v spominu. Prijeten spomin potem še druge udeležence spomni na njihove lepe spomine na pokojnika, namesto da bi kopali po svojih žalostnih občutjih, ki jih je že itak dovolj.
Veliko moči ti želim!
moje sožalje ob izgubi očeta.
pri govoru se osredotoči na njegovo življenje od rojstva, šolanja, družine, hobiji, vse to, vendar v kratki obliki:
Žalni govor, je poglavje zase. Mnogi razmišljajo, da je potrebno imeti čimdaljši govor, saj si vsak le-to zasluži. Pa to ni res! Govor mora biti kratek in jedrnat največ 3-4 minute. Dolgi govori nimajo pozitivnega učinka. Svojci, prijatelji in prisotni na pogrebu, si želijo le da bo tega mučnega trenutka čimprej konec, zapomnijo si le govornika, ki jih je nepotrebno dolgo zadrževal, po možnosti še v neznosni vročinu ali hudem nalivu. Govor naj bo posvečen umrlemu. Samo v primeru, da je govornik le gasilec, naj omeni tudi del privatnega življenjepisa. Pri sestavljanju govorov, se zavedajte, da vas umrli nikakor ne sliši, zavedajte se, da vse kar govorite, govorite svojcem in prijateljem umrlega. Nepravilen govor seže v srce in odpira nove rane, za to pa vam, verjamite, ne bo nihče hvaležen. Govori, naj bodo posvečeni le spominu na lepe trenutke, ki smo jih preživeli z umrlim.
Iskreno sožalje ob izgubi očeta.
Jaz sem pri svoji zlati mami bila zelo osebna in povedala, da je bila najboljša mama na svetu, morda opiši kakšen dogodek, ki ti je ostal v spominu.
Ne bi pa delala kronologije življenja, to domači itak veste.
je hudo, vendar je meni pomagalo, da sem lažje sprejela,če bo cerkven pogrem lahko tudi bereš berilo, s tem boš naredil največ v njegov spomin.
Še enkrat globoko sožalje.
Jaz sem bila na večih različno obiskanih pogrebih in so bili med seboj zelo različni.
En je bil kao VIP s častno stražo v LJ in je bilo govorov za vsaj pol ure; sem izvedela, kako se je stari stric pridružil “odporu” in so se srečevali v neki kurilnici in so jih seveda tako dobili in poslali v taborišče. O teh zgodbah so razpredali različni njegovi kolegi (več njih zaporedoma) in mi je bilo vse skupaj pošteno mimo.
Pogreb stare tete v LJ je bil v majhnem družinskem krogu, k sreči je mama najela pevce, ker sicer ni bilo nobenega govora in je bilo kar borno.
Dedka so na Ptuju pokopali z govori različnih lokalnih funkcionarjev (smo skoraj zmrznili) ampak njegovi vdovi je bilo všeč.
V Nemčiji smo pokopali dva sorodnika, na enem pogrebu je imel lokalni duhovnik čisto kratek govor in je prebral neko pesem. Tam smo bili vsi preveč zdelani, da bi kdo od domačih kaj povedal in sem bila zelo hvaležna za storitev, čeprav bi nam umrli morda zameril, ker je bil ateist.
Drugi nemški pogreb je bil brez groba in je bila vsa cermonija sestavljena iz govorov, žare in kosila. Sem spet zvedela stvari, ki jih raje ne bi. Tedaj sem se zavedla, da je pomembno, s kakšnimi ljudmi se družimo, ker se lahko zgodi, da v njihovi družbi tudi umremo.
Bila sem tudi na cerkvanam pogrebu in je imel duhovnik govor, ki se mi tudi ni zdel prav na mestu, sicer umrlega nisem dobro poznala, njegova hčerka pa pravi, da itak ni nič slišala, ker si je samo želela, da bo čim prej konec.
In ko v naši družini pokopavamo umrle hišne ljubljence tudi rečemo nekaj besed v slovo oziroma oživimo prijetne spomine nanje. In ti pogrebi so tudi najbolj iskreni in očiščujoči. Mislim, da pomaga, če imaš z grobom konkretno delo, da to premaga stisko. Vsaj jaz to tako doživljam in če bi si sama izbirala pogreb, bi si zamislila kaj takega.
Zasledil sem, da
več informacij o pisanju žalnih pogrebnih govorov ( osmrtnica, zahvala, žalni pogrebni govor), ter ostalih govorih (abraham,obletnice, praznovanja) dobite na:
Na portalu POGREBI.INFO
http://www.pogrebi.info/besede_ob_slovesu.html
Soočenje s smrtjo je vedno zelo boleče, a besede so tiste,
ki nudijo tolažbo v težkih trenutkih.
Več informacij o ŽALNIH POGREBNIH GOVORIH dobite tudi na spodnji povezavi:
Forum je zaprt za komentiranje.