Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kdo je čefur ?

Kdo je čefur ?

Včeraj me je naša 13-letnica prosila za razlago kdo je čefur. V šoli sta namreč nastala 2 tabora . En je trdil, da so čefurji vsi tisti, ki imajo korenine južno od Kolpe, drug tabor pa je trdil, da temu ni čisto tako .

Razložila sem ji definicijo in zdaj ji je bolj jasno.

Zanima pa me, če veste kdo so čefurji. In če ste prebrali knjigo Čefurji raus – meni še ni uspelo, ker je ves čas izposojena .

bivša juga

Jaz sem baje čefurka. Tako pravijo nekateri.

Za nas so čefurji tisti, ki imajo korenine v bivši Jugi. Drugače pa ima vsaka država svoje čefurje.

Slovenci so čefurji v Nemčiji, al pa v Avstriji.

nekako pravilo je da vsak ceni bolj svojo kulturo in jo priznava kot superiorno napram drugim… zanimivo bi bilo na tem mestu vpr. zakaj vedno jug (skoraj vedno) dobi slabšalni prizvok? S tem izrazom oz. je ta izraz izpeljanka … besede, ki so jo uporabljali Nemci za Jude med drugo sv. vojno… Tako ima še bolj slabšalni oz. uničevalni pomen kot le neka kvazi psovka – veliko se je sicer izgubilo s prevodom…
V branje priporočam lahko berljivo knjigo Kužmanić, A. Tonči
Bitja s pol strešice: Slovenski rasizem, šovinizem in seksizem.

Jaz pa sem vedno živela v prepričanju, da so čefurji neasimilirani ljudje iz bivših republik Juge, ki živijo v svoji posebni subkulturi in govorijo poseben jezik, ki ni ne slovenski, ne skrbski, bosanski ali hrvaški, čeprav že leta in leta živijo v Sloveniji. Takih je dosti na ljubljanskih Fužinah. Ljudje s priimki na ić po mojem sami zase niso čefurji, če govorijo slovensko, so izobraženi, hodijo v službo oziroma delajo, se normalno oblačijo…

kolikor je meni znano so tako slabšalno označeni vsi prebivalci naše države, ki so po narodnosti iz stare dobre Juge. beseda sama mislim, da izvira iz turške besede, s katero poimenujejo Žide

je pa en poba na svojem blogu objavil obširen pogled nekoga na to temo

prebivalci bivše niso masovno doma le v Fužinah. pozabili ste v Ljubljani tudi na Jarše, Moste, Štepanca, Šiško, Črnuče… izven Velenje…

A niso včasih na Dunaju rekli čefur tistim, ki so pobirali konjske iztrebke?

Tudi knjiga Čefurji raus! izhaja iz pprepričanja, da je čefur sociološka in ne narodnostna (vsi južno od Kolpe) opredelitev. Pa tudi Magnificov uvod v pesem Kdo je čefur. Ki je, btw, če ne najboljša pa zagotovo najduhovitejša definicija čefurja ever.

Moram napisat, da se tudi sama strinjam z Vojnovićem in Magnificom? 🙂

Čefurji so vsi tisti, ki so se priselili v določen kraj, pa tudi če iz sosednje vasi.

SLIKE JE DOVOLJENO SAMO HVALITI! __________________________________________________ Vsako pomlad posadi rože! RAZGLEDNICE UTRDBE NA SLOVENSKEM

beseda izvira iz francoske besede in pomeni priseljenec

SLIKE JE DOVOLJENO SAMO HVALITI! __________________________________________________ Vsako pomlad posadi rože! RAZGLEDNICE UTRDBE NA SLOVENSKEM

Zaradi neprimernih komentarjev je tema zaprta.
Če se bo takšen nivo debate ponovil nas prosim obvestite na mail zavod@over.net ali po tel. 01/520 50 50 ali preko “posredovanje sporočila moderaotrjem”.

Hvala za vašo pomoč pri prizadevanjih za bolj prijazen forum, ki nam bo dal več dobrega kot slabega. In takšne teme res niso nikomur v ponos in korist.

Andreja Verovšek, univ. dipl. soc. del., edukantka telesne psihoterapije *** Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close