Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Bi pojedle kljub potečenem roku?

Bi pojedle kljub potečenem roku?

Našla sem nekaj stare zaloge mesnega narezka, na katerem je datum “najmanj do” 15.4.2009, torej slab mesec čez rok, čeprav piše trajna konzerva in Etin pasulj s klobaso, ki mu je rok “najmanj do” potekel 20. januarja letos.

Pa me zanima, bi vi to pojedli?

Jaz ne.

Načeloma nimam predsodkov pred hrano s pretečenim rokom, ampak konzerve pa ne bi pojedla, čeprav je trajna. Računaj, da imajo konzerve rok trajanja nekaj let, torej sta tale tvoj mesni narezek in pasulj stara ene tolk kot moj sin, ki gre letos v šolo. :))
Ne, hvala.

Jaz tudi ne!Mi še sadnega jogurta n e pojemo če je par dni čez rok!Vendar se to pri nam naredi resnično redko!Ga prej zmanjka kot vstane!

Odpri konzervo in povohaj vsebino. če se ti zdi nespremenjena pojej, če ne, zavrzi.

A pri vas jogurt VSTANE, ko mu poteče rok? Zanimivo:)))

Če piše najmanj do, potem zna biti še užitno.Ker firma 100{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} jamči do takrat, od takrat pa ne več, lahko pa je še vedno užitno. saj bi bilo smešno, če je stvar danes še užitna, od ponoči dalje pa za v smeti.
Jaz velikokrat pojem ali popijem kaj, ki je že kakšen dan čez rok (jogurti,vakuumsko pakirane salame, alpsko mleko, pivo…), pa mi še nikoli ni bilo slabo. Če je hitro pokvarljiva roba (mleko, salame..) potem ni za čakati predolgo, če pa so to konzerve, pa tudi kakšen mesec dlje nima vpliva. Edini pogoj pa je, da je dobrega okusa in vonja. Če kaj smrdi, spremeni barvo, okus ipd. pa roma v smeti.

Ma ne vem, jaz raje ne bi.

Ne gre samo za kvar, temveč tudi za kemične procese, ki potekajo v teh trajnih konzervah… Recimo maščoba (ki je v obeh navedenih izdelkih ni malo) postaja žarka, to pa je kancerogeno… Ker je v takih izdelkih ogromno raznih dodatkov, recimo ojačevalcev okusa,… tega ne zaznamo, kot bi sicer.

In to niso stvari, ki bi zdravje kvarile takoj (omenjam zato, ker se vedno najde kdo, ki se hvali, da je pojedel to in ono, pa mu nič ni), temveč so škodljive na dolgi rok in kumulativno.

Bi pojedel. Enako je z jogurti, ki so par dni čez. Seveda, če ni pokvarjen, kar se pa že na daleč vidi.

konzerve tipa mesni narezak so obstojne…bi pojedel…ja…v vojski smo jedli konzerve par let po pretečenem roku, pa ni noben umrl…

Ne par let, nekaj deset let stare 🙂

Primož

************************************************************************************* www.mgc-bistrica.si Nihče ni tako bogat, da ne bi koga potreboval in nihče tako reven, da ne bi bil nekomu potreben. [url]https://www.facebook.com/med.over.net[/url]

ojejej brigaj se zase!

U matr, kok smo našpičeni:)))

U matr, kok smo našpičeni:)))[/quote]

In to že zjutraj ob 7.! Kaj bo šele tam ob 10 zvečer, takrat bo pa že nasajena!:-))

R

Jaz bi (čeprav doručka ne maram). Pri trajnih konzervah so roki bolj ali manj orientacijski.
Ker zaenkrat živilska industrija še ne daje v konzerve majhnih hudobnih robotkov, ki bi povzročili, da bi se hrana pokvarila natančno na datum, ki je natisnjen na konzervi (ni rečeno, da ne bodo kdaj tega tudi začeli početi, ampak zaenkrat še ne znajo:))))).

Jaz bi,če ni opaznih sprememb.

Živilska industrija ima resnično orientacijski rok, oziroma predpisan, ki je lahko v dveh državah različen, no, v EU načeloma ne, npr. enak mlečni izdelek pa ima na hrvaškem daljši rok trajanja kot pri nas, itak pa je dober še dolgo potem ko rok poteče, eden ali drugi.

lp n

Raje se ji zahvali, da te je opozorila na napako!!

Tržičanke ste pa res hude:-)) že od nekdaj!

Rok trajanja ni nikjer predpisan :))

Določi ga namreč proizvajalec. Če ima “enak” mlečni izdelek na Hrvaškem daljši rok trajanja, je to zato, ker se je tako odločil proizvajalec (in temu primerno prilagodil sestavo – npr. s konzervansi), ne pa zato, ker bi to terjala zakonodaja.

Hvala za odgovore.

V G. Milanovcu smo imeli vse od čokolad in sokov, pa so nam enkrat pri pohodu na strelišče pri Klatičevem na terenu dali na preizkušnjo konzervo, ki kje bila datirana 1939. ! Ja, res, označena s “Kljukastim križem” III Raich?  Dokler jih nismo odprli smo bili vsi zgroženi. Zadišalo je po golažu in mesu! ??? Dva – trije so poskusili in se nasmejali. Med smehom so izjavili, da kdor pač ne želi poskusiti, da odstopi njim! Ja, leto 1976 ! Nihče ni zbolel ali imel kakšne posledice zaužite konzerve!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close