kaj pomeni controlling ? kakšno delo je to?
Ponavadi gre za kontroling, ki je del računovodstva, ni pa nujno. Lahko gre tudi za proizvodnjo ali prodajo ali nabavo.. Kontroling imajo ponavadi večja podjetja, predvsem če gre za korporacije.
Zahteva se dobro poznavanje računovodskih standardov, poznavanje bilanc uspeha, stanja in denarnih tokov. Ponavadi uprava predpiše, kateri kazalniki in stroški naj bi se merili. Gre za analizo le teh in predloge, kako izboljšati poslovanje podjetja. Precej zahtevna stvar, posebej če je posredi proizvodnja. Predlog je težko podati, če gledaš samo številke in ne veš, kaj je za njimi. Pričakuje se tudi sodelovanje pri oblikovanju planov in tekočih poročil, ki so lahko tedenska, mesečna, kvartalna, letna..
Če je volja, pa znanje, je delo užitek..
Pri nas kontroling ukvarja predvsem s stroški, kalkulacijami, odmiki in seveda poročili (za notranje uporabnike). Delo je sicer povezano z računovodstom, ne zahteva pa dobrega poznavanja računovodskih standardov, davčnega sistema in podobno.
Gre za to, da zbiramo podtke na različnih nivojih poslovanja (smo pa precej veliko proizvodno podjetje) in jih oblikujemo v poročila. Načeloma je prva naloga kontolerja ugotavljati odmike (recimo od plana, normativov), previsoke stroške, … Če je govora o prdajnem kontrolingu potem so tu pred in pokalkulacije, izračunavanje pokritij, uspešnosti/dobičkonosnosti proizvodov…
Delo je lahko zanimivo (nikakor ni dolgočano ali monotono). Niti ni to zgolj sedenje v pisarni za računalnikom, ampak dosti pogovorov s sodelavci, obiskovanja obratov,… Moraš pa imeti občutek za številke.
Meni je kul!
Za “iz prve roke” – kako izračunavanje odmikov ne zahteva dobrega poznavanja računovodskih standardov? Meni se zdi zelo koristno, da zbiraš podatke, ki so pravilni in tudi vzroki odmikov so lahko precej odvisni od različnih metod vrednotenja učinkov.
SRS so zelo uporabna zadeva, če ne nujna, tudi pri kontrolingu,
Gre za izdelave različnih analiz in predlogov upravi. Potrebno je poznavanje vseh procesov v podjetju, saj kontroling povezujev se procese. Predvsem gre za izračuanavanje lastnih cen produktov, njihovo pokritost , točka pokritaja, razne simulacije !IF”, prognoze, analize, …
delo je zelo zanimivo in odgovorno saj odgovarjaš neposredno upravi.
Če koga zanima kaj je kontroling, si lahko prebere tukaj http://www.moje-racunovodstvo.si/kontroling
Če koga zanima kaj je kontroling, si lahko prebere tukaj http://www.moje-racunovodstvo.si/kontroling%5B/quote%5D
v sedmih letih so ja ugotovili kaj je to kontroling 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.