Krema za celjenje brazgotin
No,z brazgotinami imam pa jaz kar precej izkušenj:) Takole je: dokler brzagotina ni popolnoma zaceljena, je ne smeš z ničemer mazati. Tako da te kreme niso za celjenje brazgotin, ampak za kasnejše gladenje in mehčanje, kar pa je seveda tudi pomembno.
Dermatix stane okrog 40 EUR in je silikonsko mazilo v strašno majčkeni tubici in je namenjeno za mazanje samo in točno po brazgotini in nič masirati (upoštevaj navodilo). ZA silikonska mazila naj bi bilo res dokazano, da pomagajo pri tanjšanju brazgotin. Ne zdi se mi pa, da bi kaj prida hranila kožo, saj jih v okolici sploh ne mažeš. Potem imajo v Avstriji (in še kje) Contractubex, ki si ga je treba namazati na brazgotino in potem vmasirati. To sem jaz uporabljala pred leti, ko silikonskih gelov še ni bilo. Enkrat sem kupila Kontrakel, ki naj bi deloval enako kot contractubex in je domače proizvodnje, pa se mi je zdel manj učinkovit in ga potem nisem več. Ljudje tudi zelo hvalijo za brazgotine rjavo Cosmerba kremo, ki med drugim zelo lepo diši, je lepo mastna in se lepo maže in se lahko lepo potem tudi masiraš, uvoznik jo propagira kot kremo za brazgotine, a deklarirana je kot kozmetična krema, očitno dejanskega učinka z neko študijo niso dokazali, da bi jo lahko uradno prodajali kot kremo za nego brazgotin. Sem jo uporabljala kar nekaj časa in se mi zdi OK. Trenutno pa uporabljam ognjičevo mazilo – je zelo mastno in se namažem z njim po brazgotini in po okolici in potem lepo zmasiram. Ne diši pa tako lepo kot cosmerba. Sicer pa tudi rjava cosmerba vsebuje ognjič, če greš brat deklaracijo.
Povzetek: za mazanje točno po brazgotini dermatix. Sploh, če je brazgotina izbočena. Če je to predrago, potem namesto tega contractubex in ga vmasirati. Za hranjenje kože (recimo zvečer po tuširanju) pa mastna krema, ki se lepo maže in se lahko z njo namažeš tudi v okolici: cosmerba ali ognjičevo mazilo. Bistvo je, po moje, da imaš kožo vedno dobro nahranjeno in da masiraš.
Meni tudi kontrakel nič ni zalegel, še hudo srbelo me je, imela pa sem hrbet prerezan po dolgem, zato je bilo srbenje še toliko bolj nadležno.
Zelo mi je pomagal Contractubex, prinesli pa so mi ga iz Nemčije, ne vem, ali ga je mogoče kupiti po spletu in ali se mogoče dobi že v Sloveniji. Kot pravim, kontrakel je bil pa izguba denarja, predvsem pa ne more nadomestiti mojih živcev, ko me je srbelo in peklo hkrati. Pač ni bil zame.
Tudi če je ognjičeva krema je pomembno kakšna je ostala sestava kreme.
Če vsebuje npr parafin ne bo to najbolje za kožo.
Mastna krema namasti kožo in če smo še pridni z masažo s tem še bolj prekrvavimo brazgotino. V tem primeru bo brazgotina lahko večja.
Sem pa zasledila kar nekaj pozitivnih izkušenj ki jih pišejo na http://www.vidastudio.si. Tudi sama sem se odločila da sprobam Cosmerbo in rezultati so zelo fajn.
Za brazgotine je zelo vredu Energovital in ognjičeva krema, sta popolnoma naravni in zelo lepo celita rane. Moja hči se je pri dveh letih opekla z likalnikom in sem ji par dni mazala rano z Energovital kremo. Rana – bila je kar dolga debela črta, je po tednu dni izginila in se ji čisto nič ne pozna. Kremo sem po dolgem času zasledila na priskrbi.si, kjer imajo veliko naravnih izdelkov.
Pred kratkim sem bila operirana, naredili so mi skoraj 20cm rez. Šive so mi že odstranili, rana se lepo celi, bi pa kupila kakšno kremo, če bo to prispevalo še k lepši brazgotini. Bila sem v lekarni in v Sanolaborju, prebrala sem tudi nekaj tem na forumu, in zdaj se odločam med naslednjimi:
– silikonski gel: Scarban, Dermatix, Remescar
– nesilikonska mazila: Contrakel, Bepanthen
– Cosmerba rjava (ognjičevo mazilo)
– Contractubex (se ne dobi v SLO)
– ribja mast
Ne vem, kako izbrati. Silikonski geli naj bi bili (po besedah farmacevtov) najbolj učinkoviti, a tudi najbolj dragi. Prodajalka v drugi trgovini mi je priporočila Cosmerbo. Po forumih priporočajo tudi Contrastubex. ?? Tako da se nekako odločam Dermatix (hvaljen tudi na forumu, a najbolj drag izmed naštetih silikonskih gelov), Cosmerba (najboljše razmerje med količino in ceno) in Contractubex.
Hvala in lp
Forum je zaprt za komentiranje.