Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kako dobro začiniti pečenko

kako dobro začiniti pečenko

Torej za jutri bi rada pripravila dobro pečenko, kupila sem že cca. 1kg kos, sedaj pa ne vem kako naj jo dobro začinim, pekla pa bi jo rada v pečici.
Mi lahko pomagate s kakšnim nasvetom?

LP

Meni ja najboljša, če jo začinim samo s soljo, mletim česnom in malo popra. Ravno danes sem jo pekla in je bila njami!

Začinim s soljo, malo vegete, česen, kumino, poper…..dam še gor na meso čebulo narezano na kolute, korenček. Pokapam z oljem in z malo vina in dam v “pac”. Najbolje, da je v tem “pacu” čez noč v hladilniku………Njami……

Mi doma na primorskem začinjamo z vsemi mogočimi zelišči, moja nona je vedno dajala na pečenke: česen, materino dušico, žajbelj, rožmarin, čebulo in poper v zrnju, soli pa tudi izredno malo une ta prave sečoveljske nature…

meni je to kul, čimveč je teh začimb in to svežih…sama celo nič ne solim

Meni je tako začinjena tudi daleč najboljša, ker ima okus po mesu, ne pa po zelenjavi.

govejo ali svinjsko?

Re: kako dobro začiniti pečenko
Napisal: 2712
Datum: 27.12.2008 19:14

Mi doma na primorskem začinjamo z vsemi mogočimi zelišči, moja nona je vedno dajala na pečenke: česen, materino dušico, žajbelj, rožmarin, čebulo in poper v zrnju, soli pa tudi izredno malo une ta prave sečoveljske nature…

meni je to kul, čimveč je teh začimb in to svežih…sama celo nič ne solim
—–

Tako se dela pečenka! Bravo! Še majčkem ščepec timijana, pa bo popolna!

1. To! A ni materina dušica = timijan????

2. Začimbe so najbrž odvisne od tega, katere vrste meso je (svinjsko, goveje, telečje, jagnjetina…..) in kateri kos mesa je

itak

Itak, začimb, kar jih najdem na vrtu ali pa zdaj pozimi v omari (večina domačih sušenih), solim običajni nič.
Vsa zelišča v možnar (prinesel par let nazaj Dedek Mraz) in pošteno stolčem. Pa v paco za čez noč.

Včasih pa jih zamesim v testo in spečem tako. Ampak takrat meso malo obložim s kako blanširano zelenjavo, ker samo s testom pride presuho.

Ker vsak dela po svoje vam povem, da je moja nona itak mela samo doma gojene piške in mogoče 1x na 100 let kak kos svinjine ali govedine za juho. Če je pekla je itak v 99{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} primerov pekla doma gojeno piško, če pa je mela kdaj kaj druzga, pa je ne glede na vrsto mesa, dajala iste začimbe…..

tudi jaz se s tem ne obremenjujem, zame je pečenka pečenka…

hmmm, ampak edino ona je znala to vse skupaj tako fajn nardit, da si prste obližeš, zraven je delala še njoke s paradižnikovo omako in čez ribala un ta prav parmezan, ki se ga pri nas še ni dal dobit edin “va Trsti”…..nostalgija pa taka…..kaj bi dala zdej za ene take njoke….

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close