Kako pripraviti PROSO?
najboljši je narastek; skuhaš proso v mleku tako da je fejs gosto, ohlajenemu dodaš sladkor, rumenjake, malo limonine lupinice, vanilin, na koncu pa vmešaš stepene beljake….po želji lahko med dve plasti naribaš jabolka, lahko potreseš tudi z orehi, nekateri pa napravijo brez sadja in ko je pečeno, namažejo po vrhu z marmelado…zagotovo bo sinu teknilo, pa še zdravo je
pečeš pa cca 40 min. na 180
lahko pa napraviš kot puding in daš v kuhano proso vse razen jajc in ni potrebno nič pečt
Za ta namen nabavi NEOLUŠČENO proso.V LJ ga dobiš na glavni tržnici- pokriti del.
Pripraviš ga lahko na dva načina.
Oprano proso vsak večer sproti namočiš. 2 žlici prosa zvečer preliješ z vodo da je pokrito. Zjutraj ga dodaš v hrano ali ga samega poješ.
ALI
Sveže in suho proso zmelješ v kavnem mlinčku in ga dodaš v hrano žličko ali dve npr. v jogurt, sadno solato, posuješ po testeninah
Jaz si ga zmeljem za nekaj dni vnaprej.
Čudežev ne pričakujta, izboljšanje pa sigurno bo, le vztrajajta.
Sicer pa proti genom nič ne moreš.
LP
Ravno danes sem kuhala proseno kašo za večerjo. 🙂
Na liter mleka odmerim polno kavno skodelico (približno 1,5 dl) kaše. Operem, namočim v vodo za kake pol ure, odcedim, zakuham v vrelo mleko, kuham okrog 10 minut. Če se preveč gosti, prilijem še malo mleka ali kar vode.
Potem odstavim in še v vročo vmešam žlico medu in polno pest suhega sadja, narezanega na kockice. Danes sem imela datlje in rozine, lahko pa so tudi slive, fige, jabolka, marelice… pač po okusu. Pustim nekaj časa stati in jemo toplo oz. mlačno; dobra je pa tudi naslednje jutro iz hladilnika.
Tudi narastek je dober, pripravim enako kot riževega (kot je že zgoraj opisano).
Drugače gre pa kaša še h kisli repi; po enakem receptu kot bujta repa se da pripraviti tudi različica z zeljem – sicer še nisem slišala za bujto zelje, sem ga pa že delala, in je dobro.
In kar je tudi pomembno, biti mora belo proso.
Jaz sem to prakticirala cca 10 let nazaj, biti bosta morala zelo vztrajna, vsak dan vsaj par mesecev, rezultati se bodo pa začeli kazati po enem letu, nič prej.
Meni se je takrat zdelo da pomaga.
Imam pa v zadnjih dveh letih bistveno gostejše in močnejše lase, to so na moje presenečenje opazili tudi drugi, razlog je pa pomojem mnenju v uporabi naravnega šampona za lase. Takrat sem prekinila z raznimi cenenimi šamponi, ki jih propagirajo na veliko po tv. Uporabljati sem začela naravne šampone za lase, ki jih lahko kupiš v Sanolaborju ali Simpsu (alla dr. Hauschka, Weleda,..), najcenejši so najmanj 3x dražji ampak ni primerjave. In rezultati so vidni.
Forum je zaprt za komentiranje.