Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek zaročni prstan

zaročni prstan

Na kateri roki in na katerem prstu se nosi?

Odvisno. V nasih krajih naj bi se nosil na desni.

Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.

Midva sva ga imela na desni, na prstancu, pa srebrn je bil.

Smo štartal na ful in si nataknili kar poročnega.

midva pa sva se poročila brez prstanov in ga še zmeraj nisva kupla-še malo, pa bo leto zakona naokrog

Opcija (morda malce bolj novodobna) je na levem prstancu. Ko pa pride poročni, se ga prestavi na desni prstanec. Jaz imam kar oba skupaj, ker sta komplet.

Jaz ga imam na sredincu desne roke, ker mi je na prstancu prevelik ( je mal falil velikost).

levi prstanec, nadomestil ga je poročni

pri nas zaročni na desnem prstancu, poročni na levem.

točno tako. zaročni se do poroke nosi na levi roki, potem pa se prestavi na desno.

V naših krajih zaroka sploh ni običaj in če že je, je čisto vseeno, kam se natakne tisti prstan. Se mi zdi, da se je to začelo zdaj pojavljat, ker se enim zdi nobel, da je tako, kot v filmih… Osebno ne poznam niti enega para, ki bi se zaročil pred poroko. Ja, so nam fantje tudi pred 20 in več leti kupovali prstane za darila, za rojstni dan, za obletnico… Kakšna zaroka neki. Kaj to sploh pomeni?

V naših krajih zaroka sploh ni običaj in če že je, je čisto vseeno, kam se natakne tisti prstan. Se mi zdi, da se je to začelo zdaj pojavljat, ker se enim zdi nobel, da je tako, kot v filmih… Osebno ne poznam niti enega para, ki bi se zaročil pred poroko. Ja, so nam fantje tudi pred 20 in več leti kupovali prstane za darila, za rojstni dan, za obletnico… Kakšna zaroka neki. Kaj to sploh pomeni?[/quote]

slovenci smo bili pač vedno kmečki narod, ki ni imel posebnega denarja za takšno razkošje, kot je prstan ob zaroki. namesto zaroke je župnik oklical par pri maši, a ne, pa je blo. predtem sta se pa materi neveste in ženina zmenile, da bo poroka.

V naših krajih zaroka sploh ni običaj in če že je, je čisto vseeno, kam se natakne tisti prstan. Se mi zdi, da se je to začelo zdaj pojavljat, ker se enim zdi nobel, da je tako, kot v filmih… Osebno ne poznam niti enega para, ki bi se zaročil pred poroko. Ja, so nam fantje tudi pred 20 in več leti kupovali prstane za darila, za rojstni dan, za obletnico… Kakšna zaroka neki. Kaj to sploh pomeni?[/quote]

slovenci smo bili pač vedno kmečki narod, ki ni imel posebnega denarja za takšno razkošje, kot je prstan ob zaroki. namesto zaroke je župnik oklical par pri maši, a ne, pa je blo. predtem sta se pa materi neveste in ženina zmenile, da bo poroka.[/quote]

Nismo pa VSI Slovenci kmečki narod, jaz sem daleč od kmečkega okolja, pa tudi od takšnega, kjer pare oklicujejo pri maši. (Da o dogovoih staršev sploh ne govorim.) In za to svoje okolje pravim, da zaroka ni glih kakšen običaj in da se pojavlja šele v zadnjem času. Po moje kot posledica vedno bolj potrošniško usmerjene miselnosti in hohštaplarije. Kot je zame hohštaplarija ena ohcet za 10.000 EUR, ki jih komaj zbereta obe familiji skupaj, tamlada dva pa npr. še stanovanja nimata.

slovenci smo bili pač vedno kmečki narod, ki ni imel posebnega denarja za takšno razkošje, kot je prstan ob zaroki. namesto zaroke je župnik oklical par pri maši, a ne, pa je blo. predtem sta se pa materi neveste in ženina zmenile, da bo poroka.[/quote]

Nismo pa VSI Slovenci kmečki narod, jaz sem daleč od kmečkega okolja, pa tudi od takšnega, kjer pare oklicujejo pri maši. (Da o dogovoih staršev sploh ne govorim.) In za to svoje okolje pravim, da zaroka ni glih kakšen običaj in da se pojavlja šele v zadnjem času. Po moje kot posledica vedno bolj potrošniško usmerjene miselnosti in hohštaplarije. Kot je zame hohštaplarija ena ohcet za 10.000 EUR, ki jih komaj zbereta obe familiji skupaj, tamlada dva pa npr. še stanovanja nimata.[/quote]

Jaz sem imela v mislih stanje recimo pred 70 do 100 leti. V povojnem času pa je bila zaroka itak skrajno buržuazna zadeva in popolnoma nezaželjena. Mislim si pa, da so tiste redke slovenske meščanske družine pred drugo svetovno vojno zaroko poznale in uporabljale.

O “glamuroznih” porokah pa ne bi. Potrata denarja, če mene vprašaš. Sploh, ko gledaš nevesto že celo živčno in naspidirano zaradi malenkosti, ki so šle narobe, namesto, da bi uživala v tem dnevu.

Čist odvisno kakšno zaroko imaš v mislih.

Jaz ne mislim tiste s teveekrana. 😉

Pri nama je recimo prstan nosil tudi on – moj fant! In sva šla skupaj po prstane. Zgledajo kot poročni, samo da so iz srebra. Ah in sploh dragi – takrat 3000SIT. 🙂

Ni vse tako, kot si mislite!

pr na isto

Sem mislila, da bo kdo napisal, v čem je sploh štos oz. smisel zaroke? Če že zaroka, bi bil meni bolj pomemben njen pomen (če sploh je), kot pa to, kam se natakne prstan. Kot da je prstan bistven pri celi zadevi. No, saj za nekatere najbrž je…

Z zaroko se naj bi začel čas, ko se bolj intenzivno pripravljaš na skupno življenje. Se začneš tudi o o teh stvareh pogovarjat, recimo, kako bo po poroki, kako živim jaz, kako on. Kaj prinesemo vsak iz svoje družine. Kako si predstavljam skpen dom, finance, otroke.
Kaj so moje dobre plati, kaj slabe.

Ponavadi je par skupaj, ampak o sebi se kaj dost ne pogovarja.

Men je bilo na moji zaroki všeč to, da sva vsak svojo svečo prižgala pri velikonočni sveči (ja, pač v cerkvi). Na poroki sva pa že imela prižgani sveči in sva skupaj prižgala poročno svečo. Lepa simbolika.

Države, v katerih se nosi prstan na levi roki, so: Švedska, Italija, Slovenija, Turčija, Egipt, Anglija, ZDA, itd.

Države, kjer nosijo prstan na desni roki, pa so: Rusija, Grčija, Poljska, Avstrija, Nemčija, Norveška, Danska, Španija, itd.

Stari Grki in Egipčani so verjeli, da poteka vena (amoris) iz prstanca na levi roki neposredno do srca, kar bi lahko razložilo njihov običaj, da se prstani nosijo na levi roki. Malce drugače razmišlja Sveto pismo, kjer piše, da je desna “dobra” in blagoslovljena stran, prstani pa naj bi se torej nosili na desnem prstancu.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close