Bolana – bolna … zakaj že tak halo?
Vedno, ko nekdo odpre temo o tem, da je boln, bolan… je debata okoli tega. A si je tako težko pridet na jasno, da v štajerskem in savinjskem narečju (pa verjetno še katerem) namesto bolna, govorimo bolana? In če na forumu, kjer ni obvezno pisat pravilno slovnično, zapišemo bolana, zakaj mora vedno nekdo v luft (pardon zrak) in popravit dotično osebo, češ da ne piše pravilno, ko pa se na tem forumu vsak dan bere toliko enih slovničnih grozljivk, da pa res glava peče. Kaj vas tako muči tale bolan, bolana? A mislite, da če pišemo pravilno slovnično, da ne vemo, kako se pravilno reče? Samo tako, da enkrat razčistimo. Tudi mene motijo razne trenerke-trenirke, pa rodilniki v zanikanju, pa nebi-ne bi, helikopterji-helihopterji, kinder beti- kinderpeti… pa dobro, govoriš kot si navajen, saj nisi neumen, samo če celo življenje vsi okoli tebe tako govorijo, tudi ti v vsakdanjem življenju tako govorico prevzameš. Tako zdaj pa grem počivat, ker sem bolana!
Ja, jaz sem bila tista… in zakaj sem morala napisat, ker je žal res, da je to ena pogostih napak tudi tistih, ki bi sicer radi napisali pravilno.
Se opravičujem, če sem te prizadela.
Vladka
Ma ne Vladka, na tebe še najmanj leti, saj te spoštujem drugače na forumu. Čisto na splošno je bilo, ker se res v vsaki temi nekdo obregne ob to. Pač si tudi ti napisala, pa sem odprla post. Zanimivo mi je pač, da se samo ta izraz popravlja, pa ne samo na forumu, tudi v resnici, ko s kom govoriš, te začnejo popravljat, tisto je šele čudno za moje pojme.
Najprej naj povem, da jaz nikogar ne kritiziram pri rabi slovenskega jezika. Se mi zdi nesramno, čeprav me včasih zbodejo kakšne očitne nepravilnosti.
Mislim, da je ta fenomen prisoten zaradi privzgojenega purizma (osnovna in srednja šola) oz. neprenehnih prizadevanj strokovnjakov s področja jezikoslovja, da bi morala biti vsaka pisana beseda v knjižnem jeziku. Ker se “bojimo za slovenski jezik”. To je po eni strani prav, a po drugi moteče. Konkretno, za javne debate (kamor spadajo tudi internetni forumi s tako velikim številom obiskovalcev) se mi zdi prav, da bi se trudili in poskušali uporabljati knjižni jezik. Ne zato, ker bi bila narečja manjvredna, temveč zaradi lažjega razumevanja čimvečjega kroga bralcev, danes in tudi v prihodnosti.
Jezik
Jaz se s tem ne strinjam. Vsekakor se mi zdi, da moraš pisati tako, da si razumljiv, ne pa knjižno.
Tukaj se pogovarjamo in včasih svoja čustva, občutke označiš tudi z načinom pisanja.
Jaz pravim kakor komu paše, ampak če nekdo začne pisati takole:
Jez grim zdele v štacuno,da buyum kruh pa mlik…
me mine, mi ni razumljivo, ne berem in se tudi ne iglašam na tako temo, kaj več pa ne.
Jaz pa ne razumem, kaj je v tej eni ubogi besedici tako težkega, da si v službi bolna, doma ti pa paše biti bolana, ker se moraš malo sprostiti.
Meni je čisto vseeno, katera beseda je tista, ki je napačno zapisana, moti me vsaka, pa na bo to nepravilna uporaba tožilnika namesto rodilnika, neuporaba dvojine, nepravilna uporaba dvojine v ženski obliki, pa še bi lahko naštevala.
Ne trdim, da je moje pisanje popolno in brez napak, zato rada vidim, da me kdo popravi in mi pojasni napako. V tem ne vidim prav nič slabega, ravno nasprotno.
Ne vem, res ne govorim knjižno slovensko, mi je pa pisno izražanje v knjižni slovenščini nekaj povsem samoumevnega. Kakšnega skrpucala v pogovornem jeziku ali celo slengu sploh ne znam zapisati. Ne gre. In – mislim – da bi me bilo kaj podobnega tudi sram oddati.
Jaz si lahko tako svoboščino ali preproščino, ne vem pravzaprav, kako naj si to predstavljam, razlagam le z nepismenostjo. Žal.
To, da beseda obstaja, niti slučajno ne pomeni, da je pravilna. V pravpisu obstajajo tudi besede kurec, fuk, frend, probati in tako dalje, pa to ni še noben argument za njihovo rabo.[/quote]
Jih pa uporabljamo, vsi po vrsti, še celo na tem forumu, redno. Torej ne razumem, zakaj bi bila le raba besede “bolana” teptanje jezika….
To, da beseda obstaja, niti slučajno ne pomeni, da je pravilna. V pravpisu obstajajo tudi besede kurec, fuk, frend, probati in tako dalje, pa to ni še noben argument za njihovo rabo.[/quote]
Jih pa uporabljamo, vsi po vrsti, še celo na tem forumu, redno. Torej ne razumem, zakaj bi bila le raba besede “bolana” teptanje jezika….[/quote]
Jaz nimam nič proti, da jih uporabljaš. Hotela sem le reči, da zgolj to, da neka beseda v pravopisu obstaja, ne pomeni, da je pravilna. Je pa beseda bolana zagotovo večje teptanje jezika od zgoraj omenjenih besed. Eno so besede, ki so stilno zaznamovane, drugo so pa neprebavljive napake v stilu: “z stricom” ali “dve hiše” in podobno.
Forum je zaprt za komentiranje.