Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sušilni stroj – konkretne izkušnje

Sušilni stroj – konkretne izkušnje

Ojla, prejšnji vikend smo končno kupili sušilni stroj, ki se si ga že tako dolgo želela. Odločili smo se za kondenzacijskega Gorenje D 63225. Navdušenje je veliko. Perila res ni potrebno likati oz. ga takoj po koncu sušenja samo z roko zgladim in zložim. Moje bluze in moževe srajce pa polikam “iz spoštovanja” – res nimajo tistih trdovratnih črt, tako da je bilo to pesmica zlikat v nekaj sekundah. No to je moje navdušenje, zdaj pa vprašanja:
– slaba stran vsega tega je, da suši zelo dolgo (tudi po tri ure pisano perilo) – ali tudi pri vas traja sušenje tako dolgo? Razmišljam, da imamo preslabo centrifugo v pralnem stroju. Kakšne imate izkušnje z močnejšimi centrifugami?
– če dam sušit na “suho za v omaro” res ni zmečkano, samo pogladim, a to zame ni suho za v omaro, tako da jaz zložim in samo malo razstavim pri radiatorju, da se do konca posuši. Je tudi pri vas tako?

Stroj deluje na senzor vlažnosti.

Če imate kakšne konkretne izkušnje – dobrodošle.

LP, J.

Nam suši največ 100 minut, pralni stoj pa ima cetrifugo 1500 obr/min.

Mislim da je moj popolnoma enak, ampak meni ne suši tri ure, imam cetrifugo pri pralnem 1500, sušim pa vedno na tistem znakcu ” sonca” (ki je pol bel, pol črn) in ni potrebno sušenje na radiatorju. Je pa treba filtr večkrat očistiti, ker drugače ne posuši dobro in je perilo vlažno. Se pa ta filter nahaja na vratih sušilnega stroja. Tudi jaz sem zelo zadovoljna.lp

Jaz filter počistim po vsakem sušenju

Tudi pri nas imamo dva meseca star Gorenjev sušilni stroj – oznake ne vem. Konkretne izkušnje so zelo dobre. Tudi pri nas ne likamo perila, takoj ko zapiska ga vzamem ven in zložim. Dam vedno za suho za v omaro, suši pa približno uro in pol. Imamo pralni stroj s 1300 obrati, stari stroji pa imajo tam ene 400 obratov in temu primerno se mora sušilec bolj trudit, da posuši. Imam še en mali pralni stroj s 400 obrati, v katerem perem samo po dve ali tri stvari, pa suši potem stroj enako, kot če sušim poln stroj na 1300 obratov.
Vsekakor priporočajo pralni stroj s čimveč obrati, takega s 400 celo odsvetujejo.
Tako, suho za v omaro je, kdaj pa kdaj se na kakšnem robu še čuti malce vlage, ma vseeno jaz vse to kar zložim v omaro. Nič na radiator saj potem sem spet tam, ko so bil po vsem stanovanju tri stojala, na katerem se je sušilo perilo.

Pri nas imamo sušilec že eno leto in pol in vedno posušim do suhega in samo lepo zložim v omare :))…. nikoli ne dajem sušit na radiator, sušenje traja cca 1 uro, vseeno al je belo al pa pisano perilo …. saj stroj ne ve :))))

Je pa res, da imamo na pralnem stroju centrifugo tja do 1600 obratov in ponavadi imam na 1000 ali pa 1200. Morda je tvoje perilo premalo ožeto?

Mene pa zanima, če vse perilo centrifugirate na 1200 ali več obratov. Jaz namreč sušim na stojalu in če pisano perilo centrifugiram na maximum, jepotem vse pomečkano in ga ne morem razpeglat.

Že nekaj časa razmišljam o nakupu sušilca, pa me je ravno tega najbolj strah, da bom ven dobila preveč pomečkane cote, oz. kaj se bo zgodilo s pisanim perilom, ko ga bom centrifugirala na 1200 in ga potem dala v sušilc?!

Ali dajete v sušilni stroj vse perilo ali je kakšna omejitev?
Kaj pa mehčalec – ga uporabljate?

Potem pa v boj za nakup…

Jaz ne uporabljam mehčalca, centrifuga na 1300 – nič hudega, iz sušilca pride ven spuhano perilo – zame tudi popeglano. V sušilec dam ponavadi vse, razen moževih srajc ne. Če piše gor, da se ne sme sušit v sušilcu vseeno dam noter. Se je pa že zgodilo, da dobim ven malo krajše rokave. Tako da je vseeno treba malo pazit.
Vsekakor priporočam nakup.

jaz ga imam od vseh aparatov najrajši;-)))) Zmanjšal mi je likanje na nekaj občutljivih majc, pa par hlač. Vse ostalo je tako lepo naphano od prepihavanja, da samo zložim. Tudi jaz vse sušim na tistem polsončeku in je vse suho za v omaro. Sušim vse razen volnenih puloverjev in debelih podloženih hlač od tamale za ven (ker to rado skupaj skoči. Je pa potem tako trdo, ker je sušeno na radiatorju). Vse obleke so mehke, se mi zdi, da bom ukinila tudi mehčalec, ki ga imam sedaj le še zaradi vonja. In še zoprno obešanje in prelaganje cunj po stojalu mi je odvzel. Za to prelaganje cunj mi je šlo veliko časa, ki ga sedaj namenjam prijetnejšim rečem. Pa še vlage v hiši smo se rešili. iz 75{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} nam je padlo na30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, tak da sedaj navlažujemo prostore, prej smo pa bili specializirani za uničevanje plesni. Na slabih 60 kvadratih posušit toliko oblek se mora nekje poznati.
Imamo tudi Gorenjevega, vendar ne kondenzacijskega, ker je stal le 50000 in imamo napeljano skozi okno v verandi, tako da se nam v hiši temperaturno ne pozna. Sem pa pri Quelleju v katalogu vidla nek kondenzator za okoli 5000 SIT, namenjen za sušilne stroje. S tem skupaj te po mojem zna prit ceneje, če se oziraš na ceno, seveda.

Mene pa že skrbi poletje, ko bo treba cunje spet obešati, pa tako mi je fajn samo preložit iz enega v drugega in potem zložit v omaro. Prej sem imela na teden 6-8 škafov cot, sedaj pa le še en vzorčni, toliko da ne pozabim, kako je likat.

Če sprašuješ ravno mene…. ponavadi imam centrifugo naštimano na 1000 ali 1200 obratov (pravzaprav se ne spomnim, da bi že kdaj prala na 1600).

V začetku sem vsakič, ko se je perilo opralo, vsako cunjo posebej na vso moč stresla (da se je zravnalo, še posebej kakšne kavbojke), zdaj dam pa kar direkt v sušilca (itak, dga imam čist zraven) … tko, kot primem…. vse zmešano – hlače, rokav od puloverja, nogavice vmes dol padajo, pa še kakšne žabe… :)) skratka, vse roma direkt v sušilca…

Ko se perilo posuši, sem še tolk lena, da ne grem takoj zlagat… pa ni nič zmečkano, ker stroj sam vsake toliko časa še mal prevrti cunje.

ja, jaz kupim za 7 let staro deklico oblačila v velikosti 10 let… tudi jaz dam kar v sušilec, čeprav piše, da ne smeš :)))

Zakaj pa je potrebno poleti cunje obešat? Jaz imam namen tudi poleti sušit v sušilniku.

Že nekaj let ne sušim perila zunaj. Če imam sušilni stroj, ga imam tudi zato, da sebi prihranim nekaj dela in časa, ne samo zato, ker nimam pozimi kje sušiti. Tako kot pozimi, tudi poleti roma vse perilo v sušilni stroj.

Jaz imam sedaj že drugi sušilni stroj. Prej sem imela stroj na cev, sedaj pa na kondenzacijsko posodo. Ker imam starejši pralni stroj, ima samo 900 obratov na centrifugi, zato mi sušilec suši cca 1 uro in 3/4, pri starem sušilcu (na cev) pa sem sušila perilo v začetku 2 uri, zadnje leto pa že 2 uri in 20 minut, zato ne vem, zakaj tebi suši 3 ure. Ali ga ne nastaviš prav, ali pa je z njim nekaj narobe. Pokliči na servis in jih vprašaj za nasvet, saj ti bodo tam, kjer te stroje popravljajo, najbolje svetovali.

Ko sem jaz kupovala prvi sušilec, se spomnim, da so mi rekli, da mora imeti centrifuga na pralnem stroju vsaj 800obr/min, če želiš perilo sušiti v sušilcu.

me penzionistične sosede že sedaj po zobeh vlačijo, ker ne obesim perila zunaj, ko je pa tako lep sonček in celih par stopinj nad ničlo, pa še piha:-))))
Ma ja, to so sedaj še plani, najverjetneje se tudi meni ne bo dalo zunaj obešat, ker z dvema princeskama ne bo časa, se bomo raje igrale.

Jaz pa imam centrifugo vedno na 1000 obratov. In tudi jaz kar potegnem pol stroja, pa potem še po stroja, kar se pač prime skupaj. Enkrat je vmes ostal en volnen pulover od tavečje, pa je tako skup skočil, da še tamanjši ni prav, he, he. Samo mami ne smem povedat, ker mi je izrecno naročila, da je zanj veliko odštela in ga moram pazit, ker je volnen, pa se je šel škorc zavit v rjuho in ga nisem opazla, pa tut pozabla sem, da sem ga dala prat, da bi ga lahko rešla pred pogubo. Se zgodi, zato pa zdaj pazim na volnene reči. To je pa tudi vse, kar sem zašuštrala. Bi mi pa velikokrat prav prišlo, če bi kako mojo cunjo skup potegnilo, da bi mi bila bolj prav, ko je tak problem s tako majhnimi in ozkimi oblekami.

:)))
ja, saj lahko daješ volnene stvari in termovelur na delikatno sušenje :))))))

Hvala, ste se razpisale, mislim, da je štos ravno v centrifugi pralnega stroja, po moje naš nima niti 500, niti nima možnosti nastavitve centrifuge, smo ga dobili pred leti, a ga komaj zdaj uporabljamo, ko je ta stari vzel slovo. Bom še vprašala na Gorenje.

Še enkrat hvala.

J.

Sušilec imamo že pet let. Prejšnji pralni stroj je imel 800 obratov in nam je šel 3x jermen v sušilcu, ker perilo pri obratih od teže pada in razteguje jermen. Tudi sušil nam je po 3 ure.

Sedaj ima stroj 1300 obratov in pisano suši malo več kot pol ure in belo malo manj kot uro.

Kar se tega tiče, je kar pametno premislit, ker porabiš ogromno energije.

srečno

hja, sploh če veš, da ga imaš v pranju;-)))))))))))))))))

Imamo sušilec iste oznake, pralni stroj pa ima 850 obratov. Pisano perilo dam na Oplemeniteno in na sonček (tisto čisto suho). In je suho za v omaro v dobri uri.

Filter pa le očisti po vsaki uporabi in ne pozabi odlit vode iz kondenzatorja.

Po moje bi bilo dobro kupit pralni stroj z več obrati. Mislim, da prodajalci svetujejo tiste, ki imajo najmanj 1000 obratov.

Asja, je v redu ta stroj, kajne? Edino ta čas mi je uganka. Filter in vodo pa očistim po vsaki uporabi, tako da v tem ni finta.

Hvala.

Ja, sem navdušena. Meni ga je ta zadnji Božiček prinesel :)). Prej si nisem mogla predstavljat, da ne bi likala majčk od tamalega, zdaj mi na pamet ne pride, da bi jih, hehehe. Si brisače že sušila? Njihova mehkoba me je najbolj presnetila in koooončno se z užitkom obrišem. Prej sem jih celo likala, da niso bile tako trde. Pa se še vedno ne dajo primerjat s temi, ki so posušene v sušilcu.

Po moje boš res morala zamenjat pralni stroj, ker 3 ure sušenja je po moje ogrooomno časa in elektrike!

Kako pa je s krčenjem perila? Lahko v tem sušilnem stroju sušite tudi volnene stvari?

In kako je z obrabo perila? Se vam po sušenju na obodu vrat nabere veliko “muck”?

To sprašjem zato, ker imam malo starejši model Gorenjevega sušilca, ki sicer deluje brezhibno, vendar je po vsakem sušenju ogromno nabranih muck na obodu vrat, in npr. mikica, ki sem jo prej prala in običajno-na zraku-sušila 10 let in je bila še kot nova, je po 3 mesečnem sušenju v sušilcu že skoraj prozorna-tako se je stnjšala. Ta moj sušilec nima senzorja vlažnosti, ima možnost sušiti pri 40 in prim60 st-jaz vedno sušim pri 40.

In pa vse stvari mi skrči-pri prvih 3 sušenjih, potem niti ne. Pa ne posušim preveč, tako da v tem ni vzrok.

Zdaj ravno razmišljam o nakupu novega Gorenjevega sušilca-če bi bilo kaj bolje-zato bom zelo hvaležna, če mi boste lahko svetovale….

Ojla, jaz ga imam komaj teden dni, tako da volne še nisem sušila, brisače so pa res mehke – no saj me je ta mehkoba pri vsem zelo razveselila – plišasta oblačila – bi jih kar jaz nosila . . .

Ja na filtru pa se nabere res ogromno muck – zato bodo oblačila prej adijo? Pa ne :(((

Ja, tudi jaz sem na žalost opazila, da je kar ogromno muck na filtru, kar pomeni, da se bodo oblačila hitreje obrabila.

Volno sem poskusila sušit le 1x, iz čistega firbca. Je pa sušil le nekaj minut, potem pa nehal, ker sušilec volnih stvari naj ne bi posušil ampak samo zrahljal, posušiš pa potem na zraku.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close