Peka kruha doma-finančno
Pečem že tri leta. Aparat kupili v nemčiji, cena prepoceni, nekaj evrov, dela odlično in skoraj vsak dan spečem kilo kruha. pečem polnozrnatega, moko kupujem že ves čas v Lidlu, prej v tujini, zdaj tu, tisto zeleno mešanico vital, vzmamem 300gr te mešanice in 300gr naše navadne bele moke, ki jo kupim na veliko v mlinu. Nato v Mercatorju kupim mešanico semen in še malo orehov in tako je kruh enakrt tak, drugič tak. Še malo vode, kvasa in kruhomat speče odličen kruh. Na hitra ocena, je strošek za kruh minimalizem, torej meni se ga splača tako peči, kajti nam ni vseeno kaj jemo, torej radi bolj vse delamo doma.
Ne poslušaj tistih, ki tulijo koliko aparat ponuca elektrike, to ni res!
prav kar gledam merkurjeve reklame, cena 54,90 samo je kao v akciji. jaz sem sicer videla v trgovinah le take od 80 naprej.
ja kaj pa narediš da nimaš take full trde skorje, jaz sem 1x pekla z hofferjevo moko za kruh, pa je bila skorja debela in trda.
mogoče sem pekla narobe, z ventilatorjem (v pečici).
80 evrov za kruhomat je brezveze. Med 50 in 100 evrov ni nobene razlike v kvaliteti. No name se odlično obnesejo. Mi imamo zdaj že drugi aparat in se nam je prvi sigurno amortiziral. Kar preračunavaj, koliko zmečeš v trgovini za kruh, zdaj pa sploh po podražitvah. Saj ni samo kruh, pa ta žemljica, pa ona, pa sirovke, pa makovke … Odkar imamo kruhomat, je to velika izjema. Tudi pri elektriki nisem opazila nekega porasta.
Da skoraj ni trda, po peki zaviješ kruh v krpo.
Drugače jaz kupujem moko povsod, najbolj všeč pa mi je iz DM polnozrnata pirova. Je pa draga.
mešanice v Hofru in LIdlu so po 0,85€ za kg. Sicer največkrat kupim pirino polnozrnato moko ki je bila (pred podražitvami) v Leclercu po 1,5 € za kg. Če primerjate cene kruha v trgovini VS kruh pečen doma…že če pečete kruh iz bele moke se vam splača, iz polnozrnate pa sploh. Mene je skor obrnilo, ko sem videla ceno skor 4 € za kilo polnozrnatega kruha…
Tudi midva z možem pečeva kruh doma v krušni peči. Moko kupiva v mlinu, ker stane okrog 0,40 EUR. Narediva pa veliko peko (8 hlebov), tako, da imamo kruh za 2-3 tedne (seveda ga dam v skrinjo). Poleti ga pa pečem v dveh pečicah istočasno (6-7 kg tehtata dva ogromna hlebca), ker smo zelo jedci domačega kruha, ga imamo le za en teden.
Kruh pečemo doma malo iz finančnih razlogov, največ pa zato, ker je domač veliko boljši in veš, kaj ješ, pa tudi oba z možem sva ga vajena že od otroštva in bi ga zelo pogrešala (krušna peč je tudi zato v novi hiši, kjer smo vseljeni 2 leti, seveda nepogrešljiva, no vsaj za naju).
Aparat je lani oktobra stal 50 EUR. Kruh pečemo 20x mesečno. Če vzamem 10 mesecev, smo za nabavo aparata + surovine in eletriko plačali 50 + 104 EUR = 154 EUR. Ko grem računat, koliko bi dali za kruh mesečno, če bi polovico časa kupovali najcenejšega, drugo polovico pa polnozrnatega (srednji cenovni razred), ugotovim, da mesečno 31,8 EUR, kar je v 10 mesecih 318 EUR.
318 – 154 = 164 EUR
V desetih mesecih smo torej prihranili najmanj 164 EUR (pri domači peki sem vse zaokrožila navzgor, za kupljen kruh sem vzela najnižjo in drugo najnižjo ceno). In, ja, sem vse cene kruha v trgovini preračunala na 750 gramov, kolikor tehta domač kruh, izračun je precej natančen.
Jaz bi vprašala nekaj malo izven konteksta.
Jaz tudi pečem kruh pozimi doma – mesim na roke. Kruh je prvi dan super, drugi dan pa se zelo drobi – zakaj?
Jaz dam na 1 kg moke malo več kot eno kocko kvasa, sol, malo mleka in malo vode in malo maščobe (maslo ali mast).
Če imaste kakšen nasvet hvala in lp.
ja katka saj sem mislila na roke, hvala. sem pa si danes kar omislila kruhomat, sem vidla enega po še sprejemljivi ceni. upam samo da ga bom znala uporabljat. me prav moti da ni slovenskih navodil, saj ang. ni problem, samo vseeno imam raje v slovenščini. navodila pa so samo v ang., nem. in madžarščini.
pa saj bo.
Forum je zaprt za komentiranje.