Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek lulanje psa v stanovanju

lulanje psa v stanovanju

Imamo leto dni starega psa, a se še ni navadil, da se ne sme lulati v stanovanju. V začetku smo ga striktno po vsakem hranjenju peljali ven, tudi sedaj nekje na tri do pet ur, a vsaj enkrat na dan se polula noter. Včeraj se je npr. dve uri po dveurnem sprehodu.

Lepo prosim za nasvet, kaj naj naredimo. Poskusili smo ga navaditi, da bi se polulal na kupček wc papirja, ki ga imamo za ta namen na tleh ob bideju, a ne uspe. A naj nabavimo mačje stranišče?

Ni kej, POGOSTI sprehodi. Čim pogosteje z njim ven. Druge ni.

pri vzgoji ste sfalili, kajti leto star pes bi ze moral vedeti, da se lula le zunaj in drugače notri ne! leto star pes bi moral zdrzati po osem ur brez lulanja, če tega ne zdrzi je krivih vec stavri, mogoče res napavna vzgoja ali je sploh ni bilo, mogoče ima tezave z mehurjem … odvisno, svetujem šolo za psa, če je se niste dali skozi in tam boste sigurno to opravili in se veliko vec, pes bo postal socializiran in naucen kot mora biti!

Smiri živce 1777.:-)

S prejšnjim psom smo dali tri tečaje skoz in v nobenem niso učili psov lulanja. 🙂

Če bi ga s šolo naj socializirali, a potemtakem zdaj ni?:-)

Eh, tu te včasih mine, da bi še sploh kaj vprašal. Ne da se mi gledat, kaj vse si nam še očitala in komentirat.

čistilka če si postavila vprašanje potem ne se zdej jezit ker odgovor ni tak kot bi želela.

Tudi jaz mislim, da ste nakaj zgrešili pri vzgoji. Eno leto star kuža bi moral vedet, da noter se ne lula.
Druga možnost je pa, da je kaj narobe s sečili. Tako pogosto lulanje namreč tudi ni čisto normalno za večino kužkov. Odrasel kuža zdrži povsem normalno 8 ur brez da bi se polulal.

Jaz bi šla do veterinarja na pregled da ugotovite, če je vse ok. In če je bo treba pri vzgoji nekaj spremenit. In ja tudi v pasjih šolah vam lahko pomagajo samo vprašat je treba. Vsekakor se bolj splača iti v pasjo šolo kot hodit s krpo po stanovanju 🙂

Jaz tudi mislim, da ste naredili napako pri vzgoji.

Kaka napaka bi to lahko bila? Pri lulanju je vsa umetnost to, da ga pelješ ven, ko se naje. A lahko kdo utemelji? Sploh pa ne sprašujem za nazaj, če nobena ni opazila, temveč za zdaj, kaj bi se dalo zdaj narediti. Če nimate pametnega nasveta, temveč le neutemeljene obtožbe, vas prosim, da ne odgovarjate. Ne kradite časa meni in vam. Če ta pes ni socializiran, potem ni noben. Kaj sploh za vas pomeni socializiran? Priteče takoj, ko ga pokličemo, cartljiv, vedno v družbi ljudi, vsak dan igranje z drugimi psi…ni pa med inteligentnejšimi pasmami, to je edino, kar se mu da očitati.

Nisem napisala, da ni socializiran, ampak da pač nečesa ni naučen. V tem je razlika. To, kar še ne zna, ga morate naučiti. Kar bo verjetno zdaj trajalo dlje, bo pa s pravim pristopom uspešno. Pristop je isti kot pri mladičku.
Če je začel lulati šele v zadnjem času, se pa odpravite k veterinarju.

Kdo krade čas? Ti, ki postavljaš butasta vprašanja in ne poslušaš mnenj, ali jaz, ki odgovarjam?

čistilka to niso obtožbe. Mogoče pa če sama sprejmeš da ste nekje nekaj zgrešili bo veliko lažje.

Kot smo ti pa že napisale najprej stopi do veterinarja.

Trik ni v tem, da psa pelješ ven po obroku! To velja za kakanje in ne lulanje. Pes lula večkrat kot kaka istočasno pa je le to sposoben zadržat, če se ga tako nauči.

Torej dopovedat mu morate, da v hiši se ne sme lulat. Kako? Z veliko mero potrpljenja:-)

Vsakič ampak res vsakič ga je treba kaznovat (s tem mislim na oster glas recimo in vedno isto besedo, ki pomeni prepoved), ko se polula noter. Ga pa morare dobit medtem ko lula! In ko se zunaj polula ga je potrebno nagradit (pobožat in piškotek). En mesec striktnega nagrajevanja-kaznovanja in kuža bo razumel, da noter ne sme lulat.

Nekatere pasme res potrebujejo malo več (sem sama imela enega takega) ampak čisto vsakega se da naučit.

Draga čistilka jaz ti ne bom solila pameti, saj vem da tudi tebi ni lahko ko letaš s cunjo za psom, da ne bo po stanovanju smrdelo in ne bo vse umazano. Tudi jaz imam doma psa, starega osem mesecev in imam to srečo, da je zelo pridem, če lahko temu tako rečem, saj se je notri pokakal samo parkrat ter se tudi ni polula velikokrat. Mislim, da pri taki starosti psa kot je tvoj ni nekaj v redu s sečili, saj tako star pes lahko zdrži najmanj 6 ur brez lulanja (vsaj tako je pri našemu čez noč), pokaka pa se notri edino v primeru ko kaj takega poje. Pokliči kakega veterinarja, ki ti bo svetoval kaj naredit. Pa ne obračaj se na tiste poste v katerih si edino ti kriva da se pes polula notri, očitno ti nimajo pasa in ne vejo kaj pomeni živeti v stanovanju s psom. Ti samo fino pobriši po telh ko se mu neprijetnost zgodi, da ne bo vohal kje se je polulal, saj je znano da lula tam kjer voha svojo sled. Pa obilo veselja s tvojim prijateljem želim ter čim prej rešitev težave.

Zakaj pa sploh redite vrečo bolh v stanovanju.

Zakaj so pa tvoji starši redili lenuha?

Oče je bil najbrž Črnogorec. Kot tvoj.

Prva možnost je, da se je mogoče pes NAVADIL in da misli, da je PRAV, da se lula v stanovanju. Zato morda zunaj sploh ne lula in lepo počaka, da pridete domov, da tam opravi.

Druga možnost je, da pes markira stanovanje, kar počenjajo samo psi, ki se imajo za vodje tropa. Tak pes bo markiral celo gospodarja, če se mu bo ravno zazdelo. Tak pes lula tako, da dvigne nogo in se polula (znak nadrejenosti).

Tretja možnost je, da je pes tako podrejen, da se polula, če povišate glas ali ga kregate. To naredi zato, da pokaže popolno podrejenost vam kot gospodarju. V tem primeru se velikokrat celo uleže na hrbet in polula. Ali pa čepe lula, brez dviga noge. To naj bi pomenilo nekaj v stilu: “Ne vem sicer, zakaj se name kregaš, ampak saj priznam, da si ti glavni.”

Četrta možnost pa je, da je res kaj narobe s sečili in bi bil pregled pri veterinarju potreben.

Če gre za prvo možnost, ste res nekje naredili napako in je pes dobil vtis, da je prostor za lulanje doma. Tak pes se bo zunaj le redko polulal, pa še to ponavadi samo zato, da bo markiral teren. V tem primeru je dobro prostor, kjer pes lula v stanovanju, pošpricati s sprejem, ki psu smrdi oz. namazati s sokom limone. In to vsak dan znova. Psa je potrebno gledati ves čas in ga imeti pod nadzorom. Ko vidite, da ovohava tla in da se pripravlja lulati, ga prekinite z NE!!! in odpeljite ven. Dobro je, da tja, kjer ponavadi lula v stanovanju v začetku postavite časopisni papir. Če se bo tja spet polulal, ta papir shranite in ga naslednjič nesete s seboj ven ter ga postavite na travo tja, kamor želite, da se pes polula. Pes bo vonjal svoj urin in je večja možnost, da se bo tja potem polulal. Bo pa zadeva kar dolgotrajna, ne pričakujte takojšnje učinke.

Če pes predvsem markira stanovanje – ponavadi vogale vedno na istem mestu, bo tudi njegovo siceršnje vedenje pokazalo, da začenja jemati vajeti v svoje roke. Morda vas večkrat ne bo ubogal ali pa se bo odzval na ukaz šele ko ga ponovite drugič, tretjič ali sploh ne. Morda bo kdaj ob hrani ali ob svoji najljubši igrački zarenčal na kakšnega člana družine ipd. V tem primeru si nujno preberite kakšno knjigo o vzgoji psa (tukaj bi bilo preveč za pisati, če bi vam to razlagala), ker bo v kratkem že prepozno in bo pes zagospodaril nad vami.

Če je pes podrejen (kar je pogosto pri mladičih in zelo mladih psih), ga ne kregajte in ne kričite nanj. Glas naj bo blag in miren, vendar pa vztrajajte pri svojih ukazih. S starostjo bo pes pridobil tudi nekaj samozaupanja in bo zadeva hitro prešla. Takih psov nikakor ne smete fizično kaznovati, sicer se fizično ne kaznuje nobenega psa, podrejenega in plašnega pa še toliko bolj ne. Ko bo pridobil samozavest, bo tudi lulanje prenehalo.

Če pa gre za vnetje sečil, pa lahko seveda pomaga samo veterinar. Srečno.

xxy ima dobre odgovore. Le preberi si jih.

Jaz pa samo še dodajam dve situaciji, ko psom včasih “uteče”. Ali je zelo vesel ob prihodu družinskega člana domov in se polula od veselja. Ali pa je tako zatopljen v igro, da pozabi na lulanje dokler ni že prepozno.

Se popravljam pri prvi možnosti. Velikokrat pes že kot mladič to navado prinese k novim lastnikom. Če je namreč bil navajen lulati in kakati v pesjaku ob materi psici in ostalih mladičih in psov niso npr. spustili na travo, da tam lulajo in kakajo, bo tak pes tudi pri novih lastnikih lulal kar v pesjaku ali v stanovanju. Torej ni nujno, da ste vi pri vzgoji nekaj narobe naredili. Pes lahko to navado že prinese s seboj, če je bil navajen opravljati potrebo tam, kjer je spal in jedel. Odvajanje bo kar težavno, vsekakor veliko bolj kot pri psu, ki je bil od vsega začetka vajen opravljati potrebo na travi. Vi veste, kako je bilo, ko je bil še mladič in kam so mladiči hodili lulat in kakat. Če poskus navajanja na lulanje zunaj ne bi obrodil sadov, lahko vedno pokličete na pomoč kakšnega strokovnjaka za individualni nasvet. Vem, da se je s tem pri nas ukvarjal g. Simončič, ne vem pa, če še vedno.

Najprej preglejte sečila, če je to OK, je ponavadi krivo markiranje, kar reši kastracija, možno pa je, da je vzrok vedenjski, to boste težje odpravili. Če ima vedenjsko “motnjo”, se obrnite na mag. Stariha, ki je odlična!
Želim vam čim manj lužic!

No, lepo, hvala za konstruktivne nasvete. Pes je bil v azilu in to je najbrž krivo, da lula noter. Pa saj ne vedno, večino zunaj. Da bi šlo za vnetje sečil, torej ni verjetno, ker lula noter že ves čas. Bomo najprej poskusili s sprayi in papirjem, čeprav se ne polula vedno na isto mesto, temveč tja, kjer najde kaj na tleh, kako oblačilo ali kak papir, šolsko torbo….to se pa vedno najde v sinovi sobi, tako da večino lula tam. Če zapremo vrata sobe, se pa vseeno polula, tudi na goli parket, če treba.

Pes je majhen, strašno boječ, a nikoli se ne polula, ko naredi kako napako, ko ga dobimo naprimer pri lizanju hrane s krožnikov in ga skregamo. Polula se vedno, ko je nekje sam, ko se z njim nihče ne ukvarja, ko se prosto sprehaja po stanovanju. Mislite, da bi naj pomagalo, če bi mu naj takrat, ko najdem lužo, šla kazat tisto lužo in rekla fuj?

To s kazanjem luže, potiskanjem smrčka vanjo ipd. je baje že zastarela metoda. Pri psu morate ukrepati v tistem momentu, ko naredi nekaj, česar ne bi smel, ne čez nekaj minut, ko pes dela že nekaj čisto drugega. S potiskanjem smrčka v urin pes ne bo vedel, kaj mu hočete dopovedati, posebej če je od takrat že minilo nekaj časa.

To, da je bil pes v zavetišču, pove veliko. Od tam pride veliko psov (ki so se tam tudi skotili in so navajeni opravljati potrebo v pesjaku ali pa ki se na to navadijo pozneje, ker jih ne spuščajo zadosti pogosto), ki delajo tako kot vaš. Navada je pri psu železna srajca, samo dosledno, vendar brez nepotrebne grobosti boste napačne navade uspeli odstraniti. Res najprej poskusite s papirjem, namočenim z urinom, ki ga odnesete s seboj ven. Pri mladičih prakticirajo tudi to, da ta papir premikajo v stanovanju vedno bližje vhodnim vratom. Pes zavoha urin in se vedno znova polula na ta papir. Ko je že tako daleč, da lula na papir pred vhodnimi vrati, papir premaknite na zunanjo stran vrat, v vežo in nekaj časa pustite vrata priprta, da bo pes zavohal papir. Ko bo šel lulat skozi vhodna vrata ven, ste že na konju. Ko se končno uspe polulati zunaj oz. tam, kjer je vam prav, ne skoparite s pohvalami, dajte mu kakšen priboljšek in to naredite potem še nekajkrat, ko bo lulal zunaj. Tudi zdaj, ko vidite, da se zunaj polula, ga pohvalite in mu dajte priboljšek. Kmalu bo povezal lulanje s priboljški, potem pa tudi lulanje zunaj s pohvalami in priboljški.

čistilka, to, da mu pokažeš lužo preverjeno ne pomaga. Jaz sem mojega trmavčka naučila bolj kot ne z nagrajevanjem. Ko se je hotel polulat noter, sem ga takoj odnesla ali odpeljala ven. Ko se je polulal zunaj, pa na veliko božanje in kaki keks ali dva. Če sem pa ga dobila, da je lulal noter, pa sem ga fejst skregala in odpeljala ven. Pa je zdaj pridn in je lahko tudi par ur skupaj sam (zaprt na hodniku, ker drugače nam vse uniči :)) pa ni nikjer lužice.

Pa vso srečo

tako je, kuza se po lulanju, kakanju vozi ven le ko je mali, takoj na zacetku, takrat se ga hvali priden lulal si, kakal si, ko to počne in nazaj notri in če si strikten, ti čez nekaj mesecev uspeva, da je to čedalje manj in ne več vsakih pet minut. nekje okoli 6, 7, 8 meseca, pa je kuza ze tako streniran, da lahko zdrzi nekaj ur brez lulanja, kaka pa ponavadi itak le se zjutraj ali zvecer, ob daljsih sprehodih. Kuza si stanovanje vzame za svoje, ali boks in tam ponavadi ne lula, ne kaka, če je drugače nekaj fali, kaj niste delali, ste, tega jaz ne vem, zato svetujem ljudi, ki bodo to vedeli, pasja šola, kajti tam se uče vse, sploh probleme in odpravljati le teh. Ali pa do veterinarja kot sem dejala, mogoče je kaj narobe z mehurjem. Žal mi je, ampak tako je, če vzgoja ne bi pešala in če je kuža zdrav, bi moralo biti ob enem letu vse okej, lulat in kakat le še zunaj, kuža bi sam opozoril kdaj, cvili, pri vratih je…torej nekaj peša ane!

se to, zdaj ko ga prvic dobis lulatnotri , glasen, strogi NE in takoj ven…da kuza ve, da je nekaj narobe in vsakič tako in mogoče bo bolje, lahko da je zacel to delat zaradi rangiranja, nekaj ga mogoče moti…mogoče bi mu omejili prostor, boksi so super varianta, vzame ga za svoj dom in tam sigurno ne lula, ne kaka in lahko je notri par uric, ali omejiti prostor ko vas ni, ena soba in tudi to vzame ponavadi za svojo in je čist..ma ej, pomisli malo v čem ste grešili???

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close