Grda imena
Živ,
vedno se pogovarjate o imenih, ki bij izbrale za svojega otroka, kaj pa če bi rekle še kakšno o imenih, ki jih NIKOLI ne bi dale svojemu otroku.
Pri meni je seznam tak:
Urška, Pia, Sara, Polona, Špela, Petra
Domen, Blaž, Leon, Niko, Mihael
pa seveda poplava novodobnih nespolnih in brezpomenskih Pikov, Žikov, Mei, Sei, An….
Pa da ne bo kake hude krvi, naj povem še, da imava oba z možem, pa tudi moji starejši sestri ime s tega seznama:(
LP,
Pija.
Tudi meni so ženska v veliki večini všeč.
Ne bi pa mogla kar tako na pamet reci katera mi absoluno ne zvenijo, moderne skovanke sigurno spadajo zraven, pa kakšne ekstravagantne različice tudi, sama sem bolj pristaš “običajnih” imen.
Tudi moje je bolj redko v sloveniji in mi še dandanes gre prav na živce.
Nikoli ne bi dala otroku ime Roman, to ime ne maram. Po moje zato, ker sem kot majhna poznala 3 Romane (vsi trije so bili starejši bratje mojih sošolk) in milo rečeni so bili katastrofa. Mozoljasti, malo okrogli, nič kaj prijetni sogovorniki. Res najgrši fantje na naši šoli.
Pa ti potem to ostane.
V prvi službi sem imela potem sodelavca Romana. Sej je bil čist ok fant, ampak čim slišim ime Roman se spomnem na une tri Romane.
Drugače pa imam rada nagajiva imena.
Nikoli ne bi dala otroku imena, sestavljena iz 3 ČRK. Vsa tričrkovna mi niso všeč. Ne bi jih pisala, ker jih je preveč. Niso mi všeč tudi: Sara, Žana, Zoja, Pija, Nika, Živa, Brina, Zala,…Tudi pri moških imenih mi nikakor ne sedejo tričrkovna, niso mi pa všeč tudi Tian, Miha, Luka, Nejc, Blaž, Tilen in podobni…
Niso mi všeč novodobne skovanke LIN, TAN, PIN, PON. LILU, TAI PEI, ŽAK, PAK, INIJA, PINIJA, SINIJA …. in imena, ki so pobrana iz raznih mitologij, pa naj bodo to egipčanska, grška ali rimska imena.
Vsekakor ne pašejo v naše okolje.
Drevo palma je čisto lepa v mediteranskih krajih. Ob doskoku Planiške velikanke bi pa izgledala malo čudno, kajne. In vsi bi se zgražali ter spraševali po zdravi pameti tistega, ki jo je tja posadil.
Ljubljančanka Ane in ljubljančan Ive se tudi ne bi počutila lepo v celinskem okolju. Tudi če bi bila rojena tukaj, bi se kmalu prilagodila in bi postala Ana in Ivo.
Zato lahko pričakujemo, da bodo otroci z izstopajočimi imeni, kmalu postali “lastniki” izpeljank iz rojstnega imena, oziroma se bodo (če jim to ne bo všeč) ob prvi priliki preimenovali.
Če je staršem pomembno izstopati iz neke celote, to še ne pomeni, da bo štrljenje ustrezalo tudi otrokom…..
Zato se mi zdi neodgovorno otroka že ob rojstvu ožigosati z nenavadnim imenom za okolje. Vrstniki znajo biti zlobni že brez izstopajočih imen. Pa velikokrat ne samo vrstniki – tudi odrasli velikokrat ne moremo brez komentarjev (berite MON in vam bo vse jasno).
Prav lepo bi bilo spet videti kakšnega Janeza, Matevža, Matjaža v vozičku, namesto, da se prevažajo samo še Jan-i Tevž-i, Tjaž-i …. (kaj so te popačenke drugega kot Janez, Matevž, Matjaž????).
In res si lažje predstavljam na mestu direktorja banke kakšnega Matjaža Blabla, kot nekoga z imenom Tjaž Blabla.
Nataša, poznam tri mlade Matevže, jih kar nekaj spet tlači slovensko zemljo. Moja hči ima sošolko Mojco, a si morete sploh mislit? Mojco!!! Prijetna osvežitev.
Našteta imena v prvotnem postu so pa čisto OK, pač tebi niso všeč, pa kaj, ampak zato še niso grda. Jaz recimo sinu nikoli ne bi dala ime Miha in sem zelo težko sprejela, da obstajajo celo normalni Mihi (sem imela enega čisto zblojenega sošolca Miha). Sem pa bila recimo kar nekaj let zatreskana v nekega Romana in mi je to ime zelo pri srcu… On je pa svoji hčerki dal isto ime, kot ga imam jaz (in je tudi na prvotnem seznamu grdih imen).
Forum je zaprt za komentiranje.